POVOLJNE KAMATE

Srbiji milijardu dolara kredita od UAE-a

05.03.2014 u 22:11

Bionic
Reading

Vlada Srbije u srijedu je na izvanrednoj sjednici jednoglasno odlučila prihvatiti kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od milijardu dolara kojim će, zbog povoljne kamate, u narednom desetljeću uštedjeti oko 400 milijuna dolara, javila je u središnjem dnevniku Radio-televizija Srbije (RTS

Srbija je, kako se navodi, od Emirata dobila desetogodišnji kredit po izuzetno povoljnim uvjetima - na rok od 10 godina, uz kamatu od dva posto na godišnjoj razini i šeset mjeseci odgode.

Kako je izjavio ministar financija Lazar Krstić, otplata kamate počet će šest mjeseci nakon povlačenja novca, a glavnica kredita treba biti otplaćena za 10 godina.

Srbija će na ovaj način, kako je rekao ministar Krstić, na godišnjoj razini uštedjeti po 40 milijuna dolara, odnosno oko 400 milijuna dolara ili ukupno oko 300 milijuna eura za 10 godina.

Krstić je naglasio kako je 'Srbija u svakom slučaju morala uzeti zajam od milijardu dolara za financiranje deficita', ali je istaknuo da bi kod svih drugih zajmodavaca na tržištu kapitala 'kamata bila između šest i sedam posto'.

Srbija će, objasnio je ministar, novac povući jednokratno i kad na to bude spremna, ali i kad se stvore zakonski uvjeti, budući ovo zaduživanje mora odobriti i državni parlament, a to je moguće tek kad bude konstituirana buduća srbijanska skupština, nakon prijevremenih izbora najavljenih za 16. ožujka.

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati u 2013. i 2014. najavili su više zajedničkih projekata. Prošle godine ostvareno je strateško partnerstvo nekadašnje avio-kompanije JAT Airways i nacionalne zračne kompanije UAE Etihad kojim je nastala nova srbijanska tvrtka Air Serbia, a u Abu Dhabiju je u nedjelju promoviran arhitektonsko-građevinski projekt Beograd na Savi vrijedan oko tri milijare dolara, čija bi prva faza realizacije, kako je najavljeno, trebala započeti za nekoliko mjeseci.

Emiratska tvrtka Mubadala najavila je ulaganja u razvoj informatičke tehnologije u Srbiji, a 2013. godine Srbija i UAE dogovarali su i suradnju u oblasti vojne industrije.