neslužbeno stajalište

Srbijanski veleposlanik u Crnoj Gori osudio izgred u Beogradu

03.01.2020 u 22:38

Bionic
Reading

Veleposlanik Srbije u Podgorici odbio je u petak primiti prosvjednu notu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore zbog izgreda pred veleposlanstvom svoje zemlje u Beogradu, koji je osudio kao neprimjeren i rekao da nije službeno stajalište Beograda

Taj čin je neprimjeren i ni u kojem slučaju nije službeno stajalište ni države Srbije niti njezinih građana jer „Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave“, priopćio je Vladimir Božović.

Stotine navijača Crvene zvezde prosvjedovale su u četvrtak navečer ispred crnogorskog veleposlanstva u središtu Beograda, pokušavajući pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

Božović je izrazio oštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi te istaknuo da se Srbija ne želi miješati u unutarnje stvari Crne Gore.

Prosvjednu notu nije primio po uputi ministarstva vanjskih poslova Srbije, priopćio je crnogorski MVP.

U prosvjednoj noti, MVP Crne Gore najoštrije osuđuje višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaje na prostorije crnogorskog veleposlanstva u Beogradu, pri čemu su, kako se navodi, izostale reakcije državnih dužnosnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovode se u opasnost crnogorski diplomati“, poručuje crnogorski MVP-a veleposlaniku Srbije u Podgorici.

U vrijeme u koje je Božović bio na razgovoru u crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova, u Beogradu je na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Srbije pozvan otpravnik poslova crnogorskog veleposlanstva. I on je, prema priopćenju, odbio primiti prosvjednu notu MVP-a Srbije.

Prethodno je u petak ujutro crnogorski premijer Duško Marković na tvitteru kritizirao srbijanske vlasti jer nisu osudile čin paljenja crnogorske zastave, ustvrdivši da se dogodio "još jedan necivilizacijski napad na veleposlanstvo Crne Gore i crnogorsku zastavu".

Predsjednik Srbije, odgovorio je Markoviću da veleposlanstvo Crne Gore nije bilo ugroženo, te je ustvrdio da crnogorski premijer „govori notorne neistine“.

"Paljenje zastave svakako nije nešto čime možemo da se dičimo. Ali, pitam vas, kako je veleposlanstvo bilo ugroženo. Crnogorski premijer govori notorne neistine. Niko nije pokušao da uđe u veleposlanstvo, a oni znaju koliko je snaga bilo spremno da je sačuva“, priopćio je Vučić gostujući na televiziji „Pink“.

Kako su prenijeli mediji, okupljeni demonstranti skandirali su "Milo - Šiptare, ne damo ti svetinje!", "Crna Gora i Srbija - jedna familija" i „Zapali je, zapali je“, dok su pirotehničkim sredstvima gađali izvješenu crnogorsku zastavu na jarbolu i djelomično je oštetili.

Ovo je bio drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Prvi se dogodio tijekom prosvjeda 27. prosinca, dan pošto je u crnogorskoj skupštini usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).