Turistička sezona u zemljama regije je već spremna. Tržište rada u Srbiji se, pak, suočava s nedostatkom radne snage jer sezonski poslovi u susjednim zemljama postaju opcija za njihove radnike
Prema procjenama sindikata iz Hrvatske, ove će godine nedostajatu između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu dok će u Crnoj Gori, procjenjuje se, biti potrebno oko 20.000 sezonaca. Što je najtraženije i najplaćenije za Forbes Magazin objasnio je Miloš Turinski iz Infostuda, koji je proveo istraživanje.
'Istraživanje je pokazalo da će Hrvatska imati najveće potrebe, veće za 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. Samo Budva kao grad traži oko 8.000 sezonskih radnika. Uvijek je tu najpopularnije ugostiteljstvo gdje su najviše traženi, za početak, konobari, a s druge strane kuhari. Tu je ujedno i najveća zarada', kaže Turinski.
Prema njegovim riječima, kuhari mogu imati plaću i do 3.000 eura, ako su majstori svog zanata. Konobari, s druge strane, mogu imati plaću oko 1.500 eura. Turinski dodaje da je to fiksni dio plaće, ali zaradu mogu povećati zahvaljujući napojnicama.
'Treba uzeti u obzir i da su kod ovih zanimanja plaćeni smještaj i obrok. S druge strane, zaista su potrebna sva zanimanja vezana uz turizam. Traženi su i recepcioneri, spremačice, sobarice, ali zanimljivo je da se traže i fotografi. Naši ljudi zapravo vole raditi sezonski. Najčešće odlaze na hrvatsku obalu, budući da su uvjeti i zarada nešto bolji nego u Crnoj Gori. Često se iz sezone u sezonu vraćaju jer mogu donijeti čist novac nakon pet ili šest mjeseci rada', ističe Turinski.