postizborna kriza

Srbijanska oporba ustraje u zahtjevima za istragu i poništenje izbora

26.01.2024 u 20:39

Bionic
Reading

Postizborna kriza u Srbiji nastavljena je u petak prosvjedom ispred ustavnog suda od kojeg lijeva oporba očekuje da potvrdi njezine optužbe da je aktualna vlast pokrala izbore

Na prijevremenim parlamentarnim i izborima za Beograd održanim 17. prosinca pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka koja će s koalicijskim partnerima u parlamentu imati apsolutnu većinu, a u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika.

Oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja", nastala na valu prosvjeda poslije dva masosvna ubojstva u svibnju prošle godine, optužila je vladajuće da su izbornim inženjeringom s popisom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske u BiH te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Odluka ustavnog suda bit će upisana u povjest ili kao svijetla točka ustavnosti ili kao sramni sramni čin poltronstva, rekli su na oporbenjaci na prosvjedu pred sudom.

Prosvjednici su potom otišli do sjedišta Radio-televizije Srbije koju optužuju da ne izvješćuje o brojnim izbornim zlouporabama i zahtjevima za provjeru vjerosdostojnosti popisa birača.

Na zlouporabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čije se službeno izvješće očekuje u veljači.

Više od 20 visokih dužnosnika zemalja EU-a i neki zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su ranije u siječnju predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o izbornim prevarama u Srbiji.