PRISEGNUO ZA PREDSJEDNIKA

'Srbija se nikad neće odreći svog Kosova i Metohije'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2012 16:51
  • Objavljeno 31.05.2012 u 16:46
Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je pred srbijanskim parlamentom položio predsjedničku prisegu, čime je formalno započeo njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija

Nikolić je za predsjednika izabran u dva izborna kruga održana 6. i 20. svibnja, nakon što je u drugom krugu pobijedio svog protukandidata, bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića

U svom prvom predsjedničkom obraćanju parlamentu Nikolić je kazao kako je Srbija zemlja koju razara opća kriza te kao glavne probleme istaknuo 'neodgovorno i neznalački' provedenu privatizaciju koja je rezultirala nezaposlenošću i siromaštvom, te koruciju i kriminal koji su proizveli opću nesigurnost građana i nepovjerenje u institucije.

Među problemima je naveo i zapostavljenost sela, napuštanje cijelih dijelova zemlje i pritisak na gradove, negativan prirast stanovništva, starenje nacije i pesimistične izglede za budućnost.

'Popuštali smo pred nedemokratskim načelima u razvoju zemlje, posljedica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički suparnici. Mediji su stavljeni pod nadzor i u vlasništvu su političke elite. Rezultat – politički progon konkurencije. Čak je i reforma pravosuđa provedena sukladno stranačkim interesima i nalozima. Posljedica je sunovrat pravde i pravičnosti u našoj državi. Monopolisti gdje god se okrenete, a građani plaćaju', rekao je Nikolić.

Istaknuo je kako on želi drugačiju Srbiju, konačno ujedinjenu u borbi za bolji život i u kojoj će djeca biti ponosna što imaju prilike takmičiti se s njihovim vršnjacima u svijetu.

'Želim Srbiju oslobođenu od straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata na istoku i zapadu. Želim Srbiju koja će biti ravnopravan član Europske unije i koja se nikada neće odreći svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, svog Kosova i Metohije', dodao je Nikolić.

Prenoseći zastupnicima svoju želju da zajedno uspiju u ostvarenju tih želja građana, poručio im je kako će im, budu li se borili za ljude, za pokretanje Srbije i bolji život, on pomagati snagom koju mu daje ustav i način na koji je izabran (izravno, glasovima građana).

Ustvrdivši kako je u političkom životu proveo 20 godina u oporbi i često bio žrtva nepravde i nedemokracije, Nikolić je kazao kako se neće prestati boriti dok se Srbija ne izbori protiv kriminala i korupcije, monopola i vladavine političke elite i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država ravnopravnih građana s istim šansama za sve.

Ceremoniji polaganja predsjedničke prisege nazočili su, među ostalima, bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih institucija u Beogradu, rektori sveučilišta, vjerski poglavari, predstavnici najviših državnih tijela, vlade, pravosuđa, vojske, policije i drugih institucija, kao i preostalih deset predsjedničkih kandidata koji su, uz Nikolića i Tadića, sudjelovali u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Ranije tijekom dana srbijanski je parlament konstituiran u njegovu novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika, koliko ih ima srbijanski parlament.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi