ZAŠTITA STANOVNIŠTVA

Srbija razmatra karantenu za strance i obavezno PCR testiranje

13.08.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Srbija razmatra mogućnost uvođenja obaveznog PCR testa ili dvotjedne karantene za strance, najavili su u četvrtak dužnosnici u Beogradu, a srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da će tu odluku razmatrati vlada i Krizni stožer.

Nakon što je epidemiolog i član Kriznog stožera Branislav Tiodorović nagovijestio kako se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju, Dačić je rekao da ta odluka još nije donijeta i da će ju danas razmatrati vlada, a dodatno Krizni štab za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

"Odluka još nije donijeta, a bit će motivirana namjerom da se zemlja zaštiti, poglavito kad je riječ o epidemiološkoj situaciji u drugim državama", rekao je Dačić za TV Prva, podsjetivši da su mnoge zemlje već propisale ograničavajuće mjere za strance.

Dačić je rekao da će se vidjeti "kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama".

Komentirajući mogućnost otvaranja granica Crne Gore i Grčke za turiste iz Srbije, te eventualnog uvođenja reciprociteta, Dačić je rekao kako je "reciprocitet politička mjera, a ovdje je riječ o epidemiološkim mjerama".

On je, istodobno, ocijenio da su mjere Crne Gore političke, a ne epidemiološke.

"Kad pogledate kojim su zemljama liberalizirali ulazak možete izvući zaključke", rekao je Dačić.

  • +2
Konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

On je ocijenio da je Hrvatska donijela "racionalnu mjeru" sa stanovišta ekonomskih interesa i turizma jer je dopustila ulazak sa PCR testom ili dokazom o turističkom aranžmanu.

Dačić je rekao kako ne očekuje promjenu odluke grčkih vlasti koje su skinule Srbiju s preporučene liste EU-a nakon što je u Srbiji uslijedio trend povećanja broja zaraženih koronavirusom

"Europska unija je sad na odmoru", rekao je Dačić, koji ne vjeruje da će Grčka uskoro otvoriti granice za turiste iz Srbije.