orao iz bijeljine

Srbija postaje suvlasnik 50 posto vojne tvrtke u BiH

20.09.2018 u 19:15

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin najavili su u četvrtak da će u bivšoj vojnoj tvrtki za remont zrakoplovnih motorа Orao iz Bijeljine Srbija postati suvlasnik s udjelom od 50 posto, te su najavili njezin razvoj

"Na taj način omogućila bi se sigurnost posla i neophodan novi tehnološki korak u kompaniji koja već ima organiziranu proizvodnu disciplinu", rekao je Dodik nakon posjeta tvrtki 'Orao'. Dodik je dodao da je Srbija 'najvažnija zemlja za regionalnu stabilnost', navodeći riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je spreman braniti svoju slobodu i slobodu svog naroda u cjelini.

"Zato smo doživjeli trenutak da bez ikakvih miješanja sa strane i onemogućavanja možemo slobodno ulaziti u vlasničke i poslovne odnose i na ovom pitanju i tu najveći doprinos daje Vulin kao ministar obrane. Vjerujem da ćemo se brzo kretati po svim ovim pitanjima", rekao je Dodik.

Kompanija Orao se 2002. godine našla u središtu afere oko navodnog kršenja UN-ova embarga s Irakom vezanog za remont i izvoz naoružanja u ovu zemlju, zbog čega je Ured visokog međunarodnog predstavnika naložio provođenje istrage.

Dodik je naveo kako je ova kompanija tada zaustavljena s razvojem zahvaljujući plasiranjem lažnih informacija od strane bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna. Srbijanski ministar obrane istaknuo je kako je kompanija 'Orao' jedna od strateški važnih za razvoj zrakoplovstva u Srbiji.

Naveo je kako je ove godine u ovu kompaniju Srbija uložila više od tri milijuna eura. „Za nas je 'Orao' jako bitan jednako kao što je za Srbiju važna Republika Srpska. Dok je Aleksandar Vučić predsjednik Republike Srbije, Republika Srpska može očekivati svaku vrstu potpore“, rekao je Vulin.