REZOLUCIJA O KOSOVU

Srbija 'pokleknula' u natezanju s EU

08.09.2010 u 21:36

Bionic
Reading

Srbijanska vlada u srijedu je objavila svoju odluku da Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) predloži rezoluciju o Kosovu koju je uskladila sa svih 27 zemalja Europske unije (EU).

Srbija je uskladila tekst rezolucije sa svih 27 zemalja članica EU-a, a prijedlogom rezolucije ne priznaje se neovisnost Kosova, priopćila je srbijanska vlada.

U priopćenju se dodaje kako je taj dokument kompromis što ga je Srbija postigla u suradnji s EU-om te je u potpunosti u skladu s odlukom srbijanskog parlamenta.

Parlament je u srpnju dao potporu vladi za njezine daljnje međunarodne aktivnosti nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti kosovske neovisnosti, po kojem deklaracija o neovisnosti iz 2008. ne krši međunarodno pravo. Po ICJ-u međunarodno pravo "ne sadrži zabranu proglašenja neovisnosti i stoga deklaracija o neovisnosti od 17. veljače 2008. ne krši međunarodno pravo".

"Usklađenim tekstom zatvara se proces pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu i poziva na dijalog Beograda i Prištine, što je u skladu s načelnim stajalištem Srbije da se jedino pregovorima može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN-a", navela je u srijedu srbijanska vlada u priopćenju.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić
izjavio je kako je novi prijedlog rezolucije plod zajedničkog rada i konsenzus različitih stajališta zemalja koje su priznale neovisnost Kosova i onih koje ga nisu priznale te Srbije, priopćio je Tadićev ured.

Tadić je u utorak navečer u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Catherine Ashton.

Pozvavši se na neimenovane izvore bliske Bruxellesu, kao i službenom Beogradu, beogradski tisak u srijedu prenosi kako je tijekom razgovora EU "ponudio" formulaciju da je spreman ponuditi "dobre usluge" za dijalog radi europske budućnosti i Srbije i Kosova.

Isti izvori kažu kako je od Tadića traženo da se u prijedlogu srbijanske rezolucije "izbriše" spominjanje "jednostrane secesije".

Srbija je potkraj srpnja Općoj skupštini UN-a podnijela prijedlog rezolucije kojom se ocjenjuje da "jednostrano" odcjepljenje nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja. Rasprava o rezoluciji očekuje se u četvrtak, 9. rujna, na zasjedanju Opće skupštine UN-a.