veliki i važan uspjeh

Srbija nakon dvije godine zastoja napravila novi korak u pregovorima s EU

14.12.2021 u 15:02

Bionic
Reading

Srbija je u utorak na Međuvladinoj ministarskoj konferenciji u Bruxellesu otvorila Klaster 4 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, što je službeni Beograd, nakon dvogodišnjeg zastoja u u procesu eurointegracija, ocijenio kao "veliki i važan uspjeh"

Srbija je ranije prihvatila novu metodologiju klastera, a Klaster 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, objedinjuje četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Transeuropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promjene. Riječ je o prvom otvaranju novih poglavlja od prosinca 2019.

U dosadašnjim pregovorima s Europskom unijom, započetim 21. siječnja 2014. godine, Srbija je otvorila 22 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Po novoj metodologiju 35 pregovaračkih poglavlja svrstano je u šest tematskih klastera, a ukupni napredak u pregovorima ovisi o napretku u prvom ključnom klasteru, koji obuhvaća poglavlja pravosuđe i temeljna prava, pravda, sloboda i sigurnost, financijski nadzor, javne nabave i statistiku.

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhely otvaranje pregovora o Klasteru 4 ocijenio je kao "snažan politički signal posvećenosti Europske unije pridruživanju Srbije" kojim Beograd poduzima "još jedan značajan korak" na putu ka Uniji.

Dobra vijest za Srbiju i njezine građane je, navodi Varhely, dobra i za cijeli zapadni Balkan, jer je time "poslana snažna poruka da EU želi ubrzati svoj angažman na Zelenoj agendi".

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, koja je predvodila državno izaslanstvo na konferenciji, drži da je danas "veoma značajan datum" i "veoma važna prekretnica za Srbiju", te da je to "veliki uspjeh", na kojem je čestitala svim građanima Srbije.

"Važna stvar nove metodologije je političko upravljanje integracijama. U mandatu nove vlade postigli smo da u potpunosti politički upravljamo procesom, svim reformama, prije svega u području vladavine prava i to je dalo rezultat", ocijenila je Brnabić.

Ona se nada da će Srbija 2022. godine otvoriti i Klaster 3, koji je, kako tvrdi, "već spreman", a slijede pripreme i za otvaranje Klastera 5.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić popratio je otvaranje Klastera 4 objavom na Instagramu i ocjenom da je Srbija postigla "značajan i veliki uspjeh".

Vučić je, zahvalivši predsjednici Europske komisije Ursuli von der Layen, svim državama članicama i građanima Srbije, pozvao srbijansku vladu da "nastavi i ubrza reforme u području vladavine prava", ali i svemu drugome što će pridonijeti napretku u eurointegracijskom procesu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da bi otvaranje klastera 4 trebao biti poticaj i obveza za Srbiju da ispuni uvjete i za sljedeće klastere, kao i da će, za daljnji napredak, Srbija morati riješiti pitanja procesuiranja ratnih zločina, pitanje nestalih i položaj manjina.