NOVI ZAHTJEV IZ BEOGRADA

Srbi žele ispitati Fabera zbog akcije Maslenica

Bionic
Reading

Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine iz Srbije dostavilo je Državnom odvjetništvu zahtjev za utvrđivanje eventualne individualne odgovornosti više od dvadesetak pripadnika specijalne policije tijekom akcije Maslenica 22. siječnja 1993. godine, objavio je Jutarnji list

Tada su u zasjedi, koju su izveli pripadnici specijalne jedinice Alfe zajedno sa specijalcima iz Krapinsko-zagorske županije, poginula 22 pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Na popisu osoba s kojima se traži razgovor su i Vladimir Faber, državni tajnik u MUP-u koji je tada kao zapovjednik Alfi i načelnik stožera specijalne policije rukovodio akcijom. Zasjedu je operativno vodio Ilija Zolota, piše Jutarnji

U ratnom putu specijalne policije ova akcija smatra se jednom od najuspješnijih. Dva voda specijalne policije krenula su dvije noći uoči akcije s položaja preko Velebita, očekujući da će, kad krene akcija Maslenica, štab vojske RSK poslati pomoć snagama na području novigradskog mora. Specijalci su poslani da spriječe takav razvoj situacije. Akcija je potpuno uspjela i specijalci su pripadnike srpske paravojske iz Gračaca sačekali u usjeku ceste na prijevoju Mali Alan u neposrednoj blizini promatračnice UNPROFOR-a.

Vladimir Faber, tada zapovjednik Alfi, u kratkoj pisanoj izjavi za HTV istaknuo je kako je ponosan na suborce i na osobni doprinos akciji. O srbijanskom zahtjevu nije htio davati izjave dok ne vidi spis.

'Kao sudionik vojno-redarstvene akcije Maslenica u svojstvu načelnika Stožera specijalne policije, tvrdim da se radilo o besprijekorno planiranoj i provedenoj vojno-redarstvenoj akciji', poručio je Faber.

U srbijanskom tužiteljstvu ne tvrde izričito da je tada počinjen ratni zločin. Kazali su da su izjave njihovih svjedoka poslali Državnom odvjetništvu RH, a glasnogovornica DORH Martina Mihordin za HTV je izjavila da su, nakon primitka pošte iz Beograda, predmet proslijedili policiji da provjeri ima li osnova za kazneno gonjenje. Nitko zasad nije ispitan.

U policiji nisu htjeli ništa komentirati, no zasigurno će komentara imati branitelji na budućim, najavljenim prosvjedima.