45.000 POTPISA

Srbi uručuju EU peticiju protiv Hrvatske

14.03.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u ponedjeljak su voditelju izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincentu Degertu predali presliku 45 tisuća potpisa potpore peticiji čiji je cilj spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego što se ispune zahtjevi izbjeglih Srba te zatražili potporu svojim zahtjevima

Od Degerta je zatraženo da, uz molbu za potporu, uputi preslike potpisa najvišim dužnosnicima europskih institucija, a voditelj europskog izaslanstva također je upoznat s prijedlogom rezolucije o pravima izbjeglih upućenim srbijanskom parlamentu.

Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta kazao je da izbjegli Srbi traže od Europske unije (EU) potporu za njihov zahtjev za otvaranjem bitnog dijaloga s Hrvatskom te razmatranje problema iznesenih u peticiji u cilju iznalaženja trajnog i pravednog rješenja. Temelj dijaloga s Hrvatskom bi, po riječima Linte, trebao biti Bečki sporazum o sukcesiji, kojim se prava građana negdašnje SFRJ vraćaju na stanje s kraja 1990. godine, a jedan od ciljeva izbjeglih je i sastanak s povjerenikom za proširenje EU-a Štefanom Fueleom

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske, koji su počeli potpisivati peticiju u prosincu, sredinom veljače su najavili da će paketi preslika prikupljenih potpisa biti upućeni prvo srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, potom srbijanskoj vladi i parlamentu, najvišim europskim tijelima, veleposlanstvima SAD-a, Rusije i Kine. Početkom ožujka uputili su presliku potpisa i prijedlog rezolucije o pravima izbjeglih predsjednici srbijanskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović.

'Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj', rekao je Linta objašnjavajući svoj zahtjev. Njegova udruga također, kako je rekao, želi da srbijanski parlament podupre peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske te da srbijanskoj vladi naloži da u Bruxellesu i svim relevantnim središtima u međunarodnoj zajednici zatraži isticanje važnosti poštivanja njihovih ljudskih prava.

Udruga rezolucijom želi postići i da srbijanski parlament zatraži od vlade izradu polazišta za, kako je rekao, sadržajne pregovore s hrvatskom Vladom o pronalaženju trajnog i sveobuhvatnog rješenja pitanja izbjeglica.

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske počeli su u Srbiji 15. prosinca 2010. prikupljati potpise za potporu peticiji čiji je cilj spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego što se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba. Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u Koaliciji udruga izbjeglih i Asocijaciji izbjegličkih udruga u Srbiji. Njome je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima s Hrvatskom.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama', naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravednu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.