I MILOŠEVIĆ KORISTIO MITOVE

'Srbi su veliki vjernici, ali i silno praznovjerni'

09.02.2010 u 16:18

Bionic
Reading

Iako su Srbi duboko religiozna nacija, pritom su jednako duboko praznovjerni. Tim riječima svoju reportažu iz Srbije počinje BBC-jev dopisnik Mark Lowen, koji se posebno pozabavio vjerom i praznovjerjem u naših istočnih susjeda

Folklor, legende, priče starih žena i bajke o srednjovjekovnoj srpskoj ratnoj slavi dio su svakodnevnog života za velik broj Srba, navodi BBC.

Lowen je u dupkom punoj beogradskoj Sabornoj crkvi prisustvovao krunidbi novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve te posvjedočio da je vjera za nemali dio Srba prilično važna stvar. Njih čak 85 posto se deklarira pripadnicima Srpske pravoslavne crkve.

U toj su regiji religija i nacionalnost uvijek bile usko povezane, navodi BBC-jev reporter, pa dodaje: 'Ako ste Srbin, onda ste pravoslavac, a ako ste Hrvat, onda ste katolik.'

Nakon što je religija u dekadama komunizma bila potiskivana, početkom 90-ih došlo je do novog procvata religija širom Balkana, ali taj procvat religija nije donio mir regiji – dapače, vjerske su razlike korištene i kao povod za ratne sukobe, piše BBC.

No, prije niza stoljeća, odnosno prije pokrštavanja Slavena, razni oblici paganizma dominirali su vjerovanjima većine stanovnika te regije, a kad se radi o mitovima i folkloru – za neke Srbe je vjerovanje u prastare mitove su sve samo ne zaboravljeni.

BBC-jev reporter navodi da je u ponašanju Srba uočio svu silu praznovjerja poput: ne ostavljaj torbu na tlu ili ćeš osiromašiti, ne izlazi s mokrom kosom jer će ti se mozak upaliti, ako sjediš na kutu stola, vječno ćeš ostati neudana/neoženjen…

Novinar BBC-ja za kraj navodi znanu srpsku poslovicu koja upozorava na opasnosti propuha: 'Mnogi su umrli od propuha, a nitko od smrada.'

U tekstu se navodi i kako je Slobodan Milošević, kad je krajem 80-ih dizao nacionalističke tenzije, često koristio mit o nekadašnjoj Velikoj Srbiji.

Nemala razina praznovjerja u Srbiji na neki način sugerira da ta nacija još uvijek pronaći svoj put, što nije lako u okolnostima kad vam je zemlja manja i slabija nego što je nekad bila, piše BBC.