ista politička opcija

Skandal u Crnoj Gori: Ministar optužio predsjednika da ga stišće da pomiluje svećenika

12.02.2024 u 15:31

Bionic
Reading

Crnu Goru trese politička nestabilost od pada režima Mila Đukanovića. Nakon nedavnih izbora činilo se da slijedi stabilnije razdoblje jer su u pobijedile stranke više ili manje sklone Beogradu, ali sukobi su se nastavili i to unutar najjače stranke Europa sada! i u odnosima između predsjednika Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića

U posljednjoj epizodi sukob se proširio i na ministra pravosuđa Andreja Milovića koji također pripada stranci Europa sada!, a koji je optužio predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da je zatražio pomilovanje svećenika koji je počinio kaznena djela. Milović kaže da je dao negativno mišljenje o predmetu, te da je Milatović potom od njega tražio da preinači odluku.

'Nedavno sam dobio upit od predsjednika države jer sam dao negativno mišljenje da svećenik koji je počinio kaznena djela treba biti pomilovan. Smatram da ne možete čitati liturgiju do devet sati, a od devet se možete baviti kriminalom, a jedan svećenik je to radio. I dao sam negativno mišljenje, jer se za pomilovanje traži mišljenje Ministarstva pravosuđa. Predsjednik mi ga je vratio i zamolio me da prepravim odluku', rekao je Milović u nedjelju navečer za televiziju A plus, prenosi Danas.rs.

Kako je dodao, 'možda netko misli da se kler treba baviti kriminalom, pa ja sada mogu javno izaći i reći da postoji podjela odgovornosti u državi Crnoj Gori - zna se što radi predsjednik, što premijer, što rade ministri, što sudovi'.

Milatović i Spajić čelnici su populističkog Pokreta Europa sad, a našli su se na vodećim dužnostima u Crnoj Gori nakon rasta popularnosti njihove političke stranke koja je pobijedlila na parlamentarnim izborima prošle godine, dok je Milatović uvjerljivo porazio Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima.

Politički sukob Spajića i Milatovića počeo je uoči predsjedničkih izbora, u siječnju prošle godine, kada je Milatović zamjerio Spajiću što je od javnosti sakrio da ima državljanstvo Srbije, a eskalirao je nakon što je početkom ove godine predsjednik vratio parlamentu tri zakona Spajićeve vlade na ponovno odlučivanje ocijenivši ih protuustavnim.

Milatović i Spajić bili su ministri u vladi Zdravka Krivokapića.

To je prva vlada koja je formirana nakon parlametranih izbora 2020. godine na kojima je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića poražena nakon tri desetljeća.

Na njezino formiranje veliki utjecaj imala je Srpska pravoslavna crkva.

Njih dvojica, tadašnji ministri gospodarstva i finacija, autori su projekta Europa sad, kojim je minimalna plaća u Crnoj Gori povećana s 222 na 450 eura.

Tim populističkim potezom osigurali su sebi političku podršku najsiromašnijeg dijela crnogorskog stanovništva, te su nakon pada vlade Zdravka Krivokapića u veljači 2022. godine formirali političku stranku “Pokret Europa sad”.

Istvovremeno ministar pravosuđa Milović je istaknuo kako je ozbiljno zabrinut za vlastitu sigurnost te će tražiti novu sigurnosnu procjenu.

'Osobno osjećam da sam ugrožen. Jer ako se otkriju podaci o mom privatnom životu i mom kretanju, organizirane kriminalne skupine vrlo lako mogu doći do mene i ugroziti moju sigurnost i sigurnost moje obitelji. Tako da se, pravo da vam kažem, osjećam ugroženo', rekao je Milović.