JOŠ MALO PA NESTALO

Srbi se pomamili za istarskim kamenim kućama

16.07.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Istra je i ove godine top-destinacije za srpske turiste koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, pišu beogradske Večernje novosti. Glavni je razlog sigurnost, jer godinama nije bilo ozbiljnijih incidenata. Ali ove godine raste i interes Srba za kupnju starih kamenih kuća po Istri, barem ono malo što je još ostalo

'Svakog dana nam dolazi netko iz Srbije s pitanjima o prodaji nekretnina, a posebno ih zanima Umag, Poreč i Pula. Iako cijene više nisu male, mnogi građani Srbije ove su godine kupili kuće, a sve je više onih koji se raspituju', kazala je Anamarija Frančeski, koja vodi nekoliko agencija za prodaju nekretnina u Istri.

Najčešće je riječ o starim kućama čije su cijene između 100.000 i 150.000 eura, ali u konačno uređenje treba još uložiti dosta novca. Do prije desetak godina, takve su kuće koštale 30.000 eura. 'Mnogi iz Srbije, koji su zainteresirani za kupnju kuća, ne žale se na cijene, jer tvrde da su cijene nekretnina, recimo u Beogradu, znatno više', tvrdi Frančeski. Pretpostavlja se da se Srbi za kupnju odlučuju i zbog ulaska Hrvatske u Uniju, jer vjeruju da je sada i pravni sustav mnogo sigurniji.

U Istri procjenjuju da će do kraja godine oko stotinu kuća prijeći u srpske ruke, ali kupci još nerado govore o tome, pišu Novosti.rs.