O RUSIJI SVE NAJBOLJE

Srbi imaju najnegativnije mišljenje o SAD-u na svijetu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2009 21:34
  • Objavljeno 06.07.2009 u 21:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Srbija i Pakistan, sa 61 posto ispitanika, dijele prvo mjesto na listi zemalja čija javnost najčešće iskazuje negativno stajalište prema SAD, dok je u odnosu prema Rusiji Srbija peta na listi zemalja s pozitivnim stajalištem, navodi se u međunarodnoj studiji agencije za istraživanje medija, tržišta i javnog mnijenja TNS Medium Gallup

Kako je istaknuto u internetskoj prezentaciji studije, Srbija i Pakistan su zemlje koje su izravno osjetile američku vojnu intervenciju i vode na listi s negativnim mišljenjem pa su, dok većina zemalja obuhvaćenih istraživanjem bilježi poboljšanje stajališta, u Srbiji i Pakistanu negativna stajališta češća nego prije tri godine.

Rezultati terenskog ispitivanja javnog mnijenja u Srbiji, provedenog u okviru međunarodnog istraživanja Voice of the People, koju redovno organizira Gallup International, pokazuju da je u zemljama u susjedstvu Srbija uvjerljivo prva na listi u negativnim stajalištima prema SAD.

Istraživanje pokazuje da se slika o SAD u svijetu poboljšala u odnosu na 2004. i 2006. i da 2009, nakon više od 100 dana vlade novog predsjednika, gotovo polovica svjetske populacije ima pozitivno mišljenje, dok se broj onih s negativnim stajalištem znatno smanjio.

Kada je riječ o Rusiji, na globalnoj razini 22 posto ljudi iskazuje pozitivno, 36 posto neutralno, a 30 posto negativno stajalište, dok u Srbiji prevladava pozitivno mišljenje i ona se nalazi na 'pozitivnoj' listi sa samo osam posto građana s negativnim stajalištem, navodi se na internetskom portalu agencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi