BOHUTINSKI NA OBAVIJESNOM RAZGOVORU

'Sramno je da se novinare poziva u USKOK umjesto da oni koji su krali naš novac daju ostavke'

Bionic
Reading

Najavljeno, ostvareno, da parafraziramo jedan od predizbornih slogana HDZ-a koji se uzjogunio i uznemirio nakon otkrića o crnim stranačkim fondovima, pa je jedan od novinara, Josip Bohutinski iz Večernjega lista, koji su objavili iskaz bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević o tome da je 13 milijuna kuna iz crnog fonda otišlo na ruke estradnjacima i drugima koji su sudjelovali u kampanji Jadranke Kosor, završio na ispitivanju nakon najava iste te Jadranke Kosor da će se vlada potruditi da dozna kako i otkud cure informacije

Bohutinski je u četvrtak bio pozvan u USKOK, piše Večernji list, a tužitelji su ga formalno pozvali u svojstvu svjedoka koji bi im eventualno pomogao da dođu do osobe koja je izvor informacija o svjedočenju Pavošević u istrazi USKOK-a. Međutim, istražnim tijelima nije bio od velike koristi jer novinar po Zakonu o medijima, ali i Zakonu o kaznenom postupku, ima pravo odbiti svjedočiti i time na bilo koji način ugroziti svoj izvor informacija.

'Poziv u USKOK doživljavam kao pritisak politike na pravosuđe i medije. Sramno je to da se novinare poziva u USKOK umjesto da oni koji su krali naš novac daju ostavke', rekao je Bohutinski dodavši: 'Sve ovo što se događa, što se pokušava prebaciti pažnju na to tko je dao informacije, to je sramotno za ovu zemlju. Oni koji traže da se provede postupak i nađe krivac koji je dao informacije, na vlast su došli nelegalno novcem iz crnih fondova.'

'Time se želi skrenuti pažnja sa sadržaja svih informacija koje su objavljene na to tko je izvor tih informacija', rekao je Bohutinski Hini.

Dodao je da ga iznenađuje brzina slanja poziva nakon što je predsjednica vlade Jadranka Kosor jučer izjavila da će se potruditi doznati što se događa i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti. To, smatra Bohutinski, ukazuje da hrvatsko pravosuđe nije neovisno.

USKOK je u srijedu izvijestio da nastavlja provoditi izvide zbog objavljivanja tajnih iskaza u medijima jer se, unatoč poduzetom kriminalističkom istraživanju radi otkrivanja počinitelja, i dalje u medijima objavljuju podaci iz tajnih istraga. USKOK je pritom naveo da će pozvati sve osobe koje tvrde da su 'iz izvora bliskih istrazi' dobile preslike tih dokaznih radnji, odnosno saznale njihov sadržaj kako bi na taj način prikupio podatke i činjenice potrebne za pokretanje kaznenog postupka zbog odavanja podataka iz istraga.