KADA BISKUP DARUJE

Srakić poklonio zemlju tvrtki Iuris

07.03.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik HBK Marin Srakić samo je dva mjeseca nakon što je država Crkvi vratila gotovo 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, tu istu zemlju darovao tvrtki Iuris

Tvrtka Iuris u vlasništvu je bivšeg dekana osječkog Pravnog fakulteta i nekadašnjeg dogradonačelnika Osijeka Damira Klasičeka

Biskup Srakić poklonio je tvrtki Iuris 188 hektara, a supruzi Damira Klasičeka Rozaliji, još oko pet hektara atraktivnog poljoprivrednog zemljišta u Aljmašu. To zemljište, prema procjeni sudskog vještaka, vrijedi više od milijun eura, odnosno sedam i pol milijuna kuna.

S obzirom na to da je riječ o plodnom zemljištu stručnjaci tvrde da mu je cijena i veća.

U ugovorima koje je u ime Biskupije đakovačke i srijemske 14. prosinca 2007. potpisao nadbiskup Srakić stoji da Crkva tvrtki Iuris prenosi u vlasništvo 188 hektara poljoprivrednog zemljišta na temelju ugovora koji su Biskupija i Iuris potpisali 29. svibnja 2002. Naime, Biskupija nije bila zadovoljna tempom povrata crkvene imovine oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine pa je angažirala tvrtku Iuris za 'stručnu i profesionalnu pomoć da bi se uspješno okončao povrat crkvene imovine'.

Ugovorom je precizirano da tvrtki Iuris, koju je zastupao Klasiček, pripada naknada od 15 posto 'od vrijednosti realiziranih povratom, ili naknada u novcu'. Gruba računica pokazuje da je tvrtka Iuris, da bi za protuuslugu dobila tako veliku poljoprivrednu površinu, morala posredovati u vraćanju Crkvi gotovo 1.300 hektara zemlje.