ZBOG STARE PRESUDE

Šprlje se oglasio: Prihvatit ću ostavku svog pomoćnika

11.03.2016 u 16:34

Bionic
Reading

Nakon što je otkriveno da je pomoćnik ministra pravosuđa Slavko Kovačević pravomoćno osuđen 2004. za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, zbog čega je ponudio ostavku na novu funkciju, oglasio se službeno i sam ministar Ante Šprlje te je za tportal potvrdio da će prihvatiti ostavku

U odgovoru na upit tportala Šprlje podsjeća kako se svaka osuđena osoba nakon proteka perioda rehabilitacije više ne smatra osobom koja je počinila kazneno djelo.

'Ako je netko počinitelj kaznenog djela te je pravomoćno osuđen ili oslobođen kazne, ima pravo smatrati se osobom koja nije počinila kazneno djelo nakon proteka zakonom određenog vremena i pod uvjetima određenima Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice. Njena prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo', podsjeća Šprlje u odgovoru na upit tportala.

Što se tiče samog pomoćnika Kovačevića, Šprlje kaže: 'Prije imenovanja pomoćnika Kovačevića nisam bio upoznat s time je li bio pravomoćno osuđen ili nije, je li se protiv njega vodio disciplinski postupak ili nije te, ukoliko se vodio, na koji način je završen. U svom radu moram se voditi podacima kojima raspolažem na temelju zakona i koji mi se na temelju zakona dostave. Kako nisam bio upoznat s tim, nisam mogao o tome ni promišljati', kaže Šprlje.

Podsjeća da rehabilitirana osoba ima pravo nijekati prijašnju osuđivanost i zbog toga ne smije biti pozvana na odgovornost, niti imati bilo kakve pravne posljedice.

'Međutim, gospodin Kovačević odlučio je postupiti savjesno te uručiti ostavku na poziciju pomoćnika ministra pravosuđa, što smatram moralnim i odgovornim činom u ovoj situaciji te ću istu prihvatiti', kazao je Šprlje.

Podsjetimo, pri zapošljavanju u Ministarstvu pravosuđa pomoćnik Kovačević morao je priložiti i potvrdu o nekažnjavanju. Potvrdu je dobio temeljem rehabilitacije od kaznenog djela, koja podrazumijeva da se podatak o kažnjavanju briše iz kaznene evidencije nakon proteka određenog zakonskog roka od izdržane kazne.

Predsjednica Općinskog suda u Puli Sanja Bulić ni nakon trodnevne prepiske s Jutarnjim listom nije bila spremna dati nikakve detalje o presudi protiv Kovačevića, no taj dnevni list neslužbeno je doznao da je Slavko Kovačević osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog napada na maloljetnika.

'Žrtva je bio dječak iz njegovog susjedstva čije se ponašanje Kovačeviću nije svidjelo. Od udaraca koji mu je Kovačević nanio dječak je, tvrde naši izvori bliski pulskoj kaznionici, zadobio puknuće bubnjića', piše Jutarnji, koji od istih izvora doznaje da je protiv Kovačevića uz to vođen najmanje jedan disciplinski postupak zbog 'prekoračenja ovlasti na dužnosti', što znači da je kao pravosudni policajac disciplinski kažnjavan zbog prekomjerne upotrebe sile nad zatvorenicima.