rano upozorenje

Poražavajuće izvješće MUP-a za 2019.: Civilna zaštita nije spremna kvalitetno reagirati u slučaju katastrofe

12.01.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Civilna zaštita nije spremna kvalitetno reagirati u slučaju katastrofe, zaključilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u svom izvješću za 2019. godinu, piše u utorak Večernji list.

Točnije, procijenjena spremnost cjelovitog sustava Civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska, navodi dnevnik.

Posebno je apostrofirano stanje spremnosti postrojbi Civilne zaštite na razinama općina i gradova, koje je na granici zadovoljavajućeg. Lokalne postrojbe Civilne zaštite zbog niske spremnosti svojih operativnih kapaciteta dobile su ujedno najnižu ocjenu.

Tako su ocijenjeni i povjerenici Civilne zaštite, njih više od pet tisuća, koje imenuju gradovi i općine. Najspremnije su u reagiranju na katastrofu redovite snage udruga građana – Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja te redovite, gotove snage pravnih osoba.

Video: Igor Kralj/PIXSELL

Procijenjena spremnost cjelovitog sustava civilne zaštite za upravljanje rizicima od katastrofa i za spašavanje svih kategorija društvenih vrijednosti izloženih štetnim utjecajima u katastrofama je niska – to je zaključak iz MUP-ova dokumenta Procjena rizika od katastrofa za RH, izrađenog 2019.

Pri tome je spremnost civilne zaštite u preventivnom djelovanju ocijenjena niskom, dok je reakcija na katastrofe ipak bolja pa je za to dobila zbirnu ocjenu visoke spremnosti.

Video: Marko Prpić/PIXSELL

Najniže su ocjene pak dobile postrojbe civilne zaštite, opće i specijalističke postrojbe jedinica lokalne i područne samouprave (JLPS) za svoje operativne kapacitete – vrlo niska spremnost operativnih kapaciteta, donosi Večernji list.