odlazak specijalistu

Sprema se novo poskupljenje: Participacija za one bez dopunskog zdravstvenog drastično raste!

14.03.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Odlazak kod liječnika specijalista, u kombinaciji s više pretraga i snimanja, može osobu koja nema dopunsko nego samo osnovno zdravstveno osiguranje skupo stajati, no ne više od propisanog maksimuma po jednom računu. Trenutačno je taj maksimum 265,44 eura po jednom računu, a dogodine se ta letvica podiže na 580,88 eura

U prijedlogu zakona navodi se kako se povećava maksimalni iznos sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 posto proračunske osnovice na 120,26 posto, čime će se, pišu iz Ministarstva zdravstva, koje je autor zakonskog teksta, pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava. Tako čak i obično vađenje krvi može biti skup sport ako imate samo osnovno zdravstveno osiguranje i veći broj stavki za analizu jer se po jednoj uputnici za vađenje krvi može skupiti lijep ceh kad se zbroji participacija od po 10, 20 i 30 eura po svakoj stavci, piše Slobodna Dalmacija.

Od prvog će se dana iduće godine, u odnosu na trenutačne tarife, po svakom danu bolničke zdravstvene zaštite uvećati postotak proračunske osnovice s 3,01 posto na 4,01 posto ili s 13,29 eura na 17,70 eura po svakom danu bolničkog liječenja.

Participacija se za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici te za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u ambulantnoj fizikalnoj medicini i rehabilitaciji i u kući uvećava s 0,75 posto na jedan posto proračunske osnovice, što znači da s 3,31 euro raste na 4,41 euro.

Participacija za specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite, za ortopedska pomagala i druge medicinske proizvode utvrđene listom tih pomagala i proizvoda podiže se s 1,5 posto na dva posto proračunske osnovice ili sa 6,62 eura na 8,83 eura. Za dentalna pomagala osobe od 18 do 65 godina starosti plaćat će najviše 176,97 eura umjesto sadašnjih 132,74 eura participacije koja raste s 30,07 na 40,09 posto proračunske osnovice, a stariji od 65 godina 88,46 eura umjesto 66,35 eura jer se uvećava postotak proračunske osnovice participacije s 15,03 na 20,04 posto.

Sve te navedene participacije što se plaćaju osobno ili dopunskim zdravstvenim osiguranjem prihod su ugovornih pružatelja zdravstvene zaštite. Participacija što je plaćaju oni bez dopunskog osiguranja izabranim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i za izdavanje lijeka po receptu dogodine se neće mijenjati i ostat će 1,32 eura ili na 0,30 posto proračunske osnovice, a te su participacije prihod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ranije će se početi s ostalim odredbama. Jedna od tih novosti je podizanje dobne granice sa 65 na 70 godina za korištenje bolovanja na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tako su trenutačno poslodavci koji zapošljavaju radnike sa 65 i više godina obvezni tim radnicima plaćati bolovanje dok su obrtnici dužni plaćati bolovanje sami sebi, a ubuduće će i stariji radnici kod poslodavaca i obrtnici ostvarivati prava na naknadu plaće na teret sredstava Zavoda, odnosno državnog proračuna, uz uvjet navršenih 15 godina mirovinskog staža od nesamostalnog ili samostalnog rada.

Konačnim prijedlogom zakona uređuje se da inspekcije koje kontroliraju bolovanja mogu u kontrolu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite te u neposrednu kontrolu osiguranika i izvan ordinacije izabranog doktora, uključujući kućni posjet. U slučaju kada utvrde da ne postoje medicinske indikacije za daljnje korištenje bolovanja, imaju ga pravo zaključiti.

Izmjenama obveznog zdravstvenog osiguranja propisuje se da se njega člana obitelji, djeteta iznad 18 godina i supružnika, odnosno životnog partnera može odobriti samo u slučaju teškog zdravstvenog stanja koje utvrđuje izabrani doktor osiguranika na osnovi medicinske dokumentacije izabranog doktora člana obitelji za kojeg se određuje njega, a brišu se uvjeti za ostvarivanje tog prava: da drugi roditelj nije nezaposlen, da živi sam s djetetom kao samohrani ili razvedeni roditelj, da istodobno ne koristi to pravo za drugo dijete...

Postoje i novosti koje će smanjiti prihode osiguravatelja jer se propisuje da će ubuduće umjesto četiri posto prihoda morati uplaćivati pet posto prihoda od obveznoga osiguranja od automobilske odgovornosti za troškove za zdravstvenu zaštitu koja je posljedica ozljeda koje su prouzročili vlasnici i korisnici osiguranoga vozila. Iz Ministarstva zdravstva obrazlažu to povećanje rastom broja registriranih vozača i motornih vozila koja su sve snažnija i brža, dok su posljedice stradalih u prometnim nesrećama sve teže, iziskuju dugotrajno liječenje, rehabilitacije, a često i trajno korištenje ortopedskih i drugih pomagala, lijekova, ugradbenih i potrošnih materijala. Tako iz Ministarstva ističu da od ukupnog broja teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama oko pet posto osoba ostaju trajni stopostotni invalidi, što je godišnje više od stotinjak ljudi, dok 10 posto njih trpi trajne posljedice, a najčešće je riječ o mladima.

sve osim nogometa