VELEPOSLANICA CASTRO:

'Sporimo se oko teritorija, a ne naroda Falkanda'

12.03.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Veleposlanica Argentine u Velikoj Britaniji Alicia Castro u utorak je u ime svoje vlade ponovila kako njezina zemlja odbacuje ishod referenduma na Malvinima i da polaže pravo na to otočje u južnom Atlantiku

Britanski premijer David Cameron prije toga je pozvao Buenos Aires da poštuje rezultat izjašnjavanja stanovnika otočja koje Britanci zovu Falklandi, a koje se na referendumu u nedjelju i ponedjeljak gotovo jednoglasno izjasnilo za ostanak u sklopu Britanije.

'Postoji pravo koje oni (stanovnici Malvina) nemaju, a to je pravo da odlučuju o našoj suverenosti', rekla je Castro za argentinsku radio postaju Milenium. Njezino je stajalište da se pravo na samoodređenje 'ne daje bilo kojoj zajednici koja postoji na nekom teritoriju, nego narodima koji se smatraju starosjedilačkim, a koji su podvrgnuti osvajačkoj sili, što nije slučaj sa stanovnicima' Malvinskih otoka, u čijim su vodama 1990-ih pronađena podmorska nalazišta nafte.

'Nije riječ o narodu, već o teritoriju koji je koloniziran. Stanovništvo nije predmet spora oko suverenosti, spor je oko suverenosti nad teritorijem', dodala je.

Referendum koji su 'organizirali Britanci za Britance kako bi oni rekli da teritorij mora biti britanski' je, po njezinim riječima, 'srednjovjekovna smicalica' koja odražava 'krhkost' britanske pozicije.