objavio ministar

Sporazum na djelu: Deset brodova sa žitom uskoro se sprema napustiti ukrajinske luke

19.08.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Dodatnih deset teretnih brodova puni se žitaricama u ukrajinskim crnomorskim lukama te se priprema njihovo isplovljavanje sukladno sporazumu o izvozu hrane sklopljenom prošlog mjeseca, rekao je u petak ukrajinski ministar infrastrukture Oleksanndr Kubrakov

Ukrajinski izvoz žitarica značajno se smanjio od početka rata jer su ruske snage blokirale crnomorske luke koje su vitalne za isporuku.

Zbog toga su porasle globalne cijene hrane, a u Africi i na Bliskom istoku pojavio se strah od mogućih nestašica.

Krajem srpnja deblokirane su tri crnomorske luke prema dogovoru između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

"Deset brodova se trenutno utovaruje i pripremaju se za isplovljavanje iz luka Odesa, Čornomorsk i Pivdenij. Također, imamo više od 40 zahtjeva za isporuke u ukrajinske luke", napisao je Kubrakov na Facebooku.

Rekao je i da je 25 brodova već otpremljeno iz tri ukrajinske luke sa 630.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

  • +8
Brodovi sa žitaricama u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je u petak posjetio Odesu, rekao je da treba učiniti mnogo toga kako bi se osigurao puni globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima te ruskoj hrani i gnojivima nakon sporazuma o izvozu hrane uz posredovanje UN-a.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da je izvoz žitarica pao za 51,6 posto na 2,99 milijuna tona do sada u sezoni 2022./2023.