IZVLAČENJE NOVCA IZ FONDOVA EU-a

Spor udruge paraplegičara s Ministarstvom zdravlja oko centra za rehabilitaciju

19.04.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) već nekoliko godina radi na otvaranju Spinalnog centra koji bi pomogao rehabilitaciji osoba s oštećenom kralježničkom moždinom. Iako je riječ o veoma važnom projektu, ljuti ih činjenica da Ministarstvo zdravlja već nekoliko godina ne uspijeva realizirati taj projekt. S druge strane, iz resornog ministarstva tvrde kako su upravo za taj projekt osigurana sredstva iz europskih fondova

Spinalni centar prvenstveno bi bio namijenjen paraplegičarima i tetraplegičarima te osobama oštećene kralježničke moždine te bi im se ne samo osigurala rehabilitacija, nego i cjeloživotno praćenje.

'Kad se dogodi ovakva ozljeda, onda osobe imaju poremećaj funkcioniranja tijela ispod mjesta ozljede. To se odnosi na poremećen osjet tijela i funkcioniranje unutrašnjih organa. Uvjeti u kojima se danas rehabilitiraju osobe koje dožive ozljedu kralježnične moždine, kao i one koji s njima rade, ispod su ljudskog dostojanstva. Spinalni centar je mjesto na kojemu se mora u sinergiji odvijati medicinska, socijalna, psihološka i profesionalna rehabilitacija upravo kako bi se nastradale osobe što prije vratile u društvo kao korisni i samopouzdani ljudi. Dakle, treba učiniti sve potrebno kako bi se novonastradali što kvalitetnije i brže uključili u nastavak školovanja i rada te pružiti potpora onima koji već žive s tim stanjem jer ono nosi mnoge rizike od zdravstvenih komplikacija’, objašnjava Manda Knežević, predsjednica HUPT-a.

Sa svakom novom vlasti i nove promjene

Na realizaciju ovog projekta čeka se proteklih deset godina, a kao lokacija je odabrana Specijalna bolnica Varaždinske Toplice. No Knežević kaže da je to jedino sigurno, jer političari nisu spremno odlučili krenuti s izgradnjom Spinalnog centra.

‘Jednostavno rečeno, za suočavanje s ovim izazovom nije bilo političke volje. Nadležne zdravstvene instance upoznate su s problemom nedostatne rehabilitacije stradalih. Konstantno im ukazujemo na potrebu za nacionalnom ustanovom za rehabilitaciju osoba sa spinalnim ozljedama. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice jedina je pokazala spremnost i učinila početne korake kako bi se Spinalni centar izgradio i preuzeo funkciju referentnog centra za rehabilitaciju spinalno ozlijeđenih’, kaže predsjednica udruge.

Iz HUPT-a tvrde kako Ministarstvo zdravlja nije osiguralo sredstva potrebna za početak gradnje centra još ove godine, ali i da se sa svakom novom vlašću kreće u novu bitku za ostvarenje ovog projekta. Međutim, u Ministarstvu zdravlja tvrde drugačije.

‘Sredstva za ulaganje i opremanje bolnice za posebnu ranjivu skupinu, kakvi su pacijenti s teškim spinalnim oštećenjima, nisu izgubljena i dalje stoje na raspolaganju, kako je dogovoreno s Europskom komisijom. Spinalni centar Junona nema izrađen glavni projekt ni izrađenu studiju izvodljivosti, odnosno nema svu projektnu dokumentaciju koja mu je potrebna kako bi se apliciralo i ostvarilo potrebna bespovratna sredstva Europske unije u maksimalnom iznosu od 85 milijuna kuna. Predstavnici Ministarstva zdravlja su prošli tjedan obavili sastanak s članovima Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara te su im iznesene sve ove informacije. Samim time, napominjemo kako se ne odustaje od gradnje referentnog centra, već se razmatraju mogućnosti koje su nam trenutno na raspolaganju’, objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja.

Knežević naglašava kako su se i dalje spremni boriti da do izgradnje Spinalnog centra dođe što prije jer im je prijeko potreban.

‘Sredstva koja su potrebna za projektnu dokumentaciju su sredstva koja su u operativnom troškovniku i može ih se vratiti nakon prijave projekta na natječaj. Smatramo da ministar, njegovi zamjenici i pomoćnici nisu upoznati s kompletnim stanjem projekta Spinalni centar. Kada smo se obratili ministru i saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, od njih nismo dobili pravu informaciju i konkretne odgovore na postavljena pitanja. Naše dopise i apele nisu dovoljno ozbiljno shvatili, tako da nam zapravo predstoji snažnija akcija jer je Spinalni centar stvarna potreba’, zaključuje Knežević.