BRZOBRODSKE LINIJE

Splitsko-dalmatinski HDZ oštro protiv skupljih karata

27.04.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Čelnici splitsko-dalmatinskog županijskog HDZ-a danas su se oštro usprotivili najavama o poskupljenju karata na državnim brzobrodskim linijama, upozoravajući kako bi to moglo ugroziti predstojeću turističku sezonu, ali i život otočkog stanovništva

'Podižemo glas protiv dizanja cijena na brzobrodskim linijama jer to predstavlja udar na stanovništvo i turizam ovog područja. Ove cijene će ugroziti turističku sezonu i život na otocima', istaknuo je predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader na konferenciji za novinare.

Upozorio je da veća sijena karata ujedno znači i daljnje povećanje cijene boravka na našim otocima i njihovo daljnje devastiranje. 'Protiv toga ćemo ustati i to nećemo dopustiti', poručio je Sanader.

Prozvao je Vladu da vlada po stilu 'dizanja cijena', što smatra 'razinom dječjeg vrtića - kada zapne digni cijenu'.

'Očito je sadašnja Vlada obezglavljena. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić jučer je rekao kako ništa ne zna o ovom poskupljenju, a slično se iščuđavao i premijer Milanović prilikom nedavne Vladine odluke o plaćanju cestarine kroz tunel Sv. Ilije', kazao je Sanader.

Takvo ponašanje Vlade, dodao je, pokazuje 'da lijeva ne zna što joj radi desna'.

HDZ-ov kandidat splitsko-dalmatinskog župana Zlatko Ževrnja je najave poskupljenja cijena karata brzobrodskih linija označio 'drastičnim i katastrofalnim', istaknuvši da na taj način hrvatske otoke činimo turistički nekonkurentim.

'Otoci su demografski i gospodarstveno već ugroženi, a ove nove mjere znače kako je to možda i kraj života na otocima', upozorio je Ževrnja.

Podsjetio je kako je Splitsko-dalmatinska županija do sada godišnje sa četiri milijuna kuna sufinancirala karte za otočane, te najavio kako će županija subvencije ubuduće i povećati.

Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević rekao je kako najave o poskupljenju karata znače 'potpuni izostanak svake socijalne osjetljivosti', te da se na taj način ometa kontakt Splita sa otocima.

Agencija za obalni linijski pomorski promet jučer je potvrdila najave o predloženom uvođenju novih tarifa na brzobrodskim linijama od 15. lipnja, ali i napomenula kako će konačna odluka biti donijeta nakon konzultacija s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te brodarima.

Po navodima Agencije planirano je povećanje cijena od 26,8 posto u izvansezonskom i 50,3 posto u sezonskom razdoblju, pri čemu bi cijena povlaštenih karata za otočane bila prosječno veća za 11,6 posto.

No, predsjednik Otočnog sabora Denis Barić jučer je u Zadru izjavio kako od 1. lipnja brodske karte za otočane prosječno poskupljuju za 20 posto, a za ostale putnike od 40 do čak 173 posto na nekim linijama.