LOV NA ATENTATORA

Splitski poduzetnik pod udarom KGB-a

Bionic
Reading

Županijski sud u Splitu odlučio je da Hrvatska Bjelorusiji neće izručiti 39-godišnjeg Vitalija Favorova, rođenog u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana, koji od konca devedesetih godina legalno sa suprugom i sinom živi u Splitu

Županijski sud u Splitu je rješenje kojim se odbija zahtjev za izručenjem donio nakon što je Vijeće za azil Ministarstva unutarnjih poslova RH Favorovu odbilo dati azil jer za to nisu ostvareni uvjeti, ali su se i očitovali sudu da ne dopusti prisilno udaljenje Favorova iz Republike Hrvatske s obzirom na to da bi mu život i sloboda time bili ugroženi zbog političkog mišljenja.

Naime, Interpol je 16. lipnja 2008. za Favorovim raspisao međunarodnu tjeralicu na traženje Bjelorusije jer je na Vojnom sudu te države još 1999. godine osuđen u odsutnosti na šest godina zatvora. Osuđen je jer je kao 27-godišnjak planirao ubojstvo svog tadašnjeg poslovnog partnera Vladimira Golovacha.

Za to je, prema navodima iz presude, po cijeni od pet tisuća dolara angažirao svog tjelesnog čuvara Sergeja Zaletova, koji je bivši pripadnik specijalnih vojnih postrojbi, i još četvoricu veterana iz Afganistansko-sovjetskog rata.

Prema presudi, ubojstvo su trebali počiniti 30. listopada 1997. godine kad Golovach iziđe iz restorana Verba u Minsku. No to je spriječio bjeloruski KGB, kao filijala nekada najmoćnije obavještajne službe u doba SSSR-a, čiji agenti su ih dulje vrijeme pratili i prisluškivali im razgovore.

Atentat pred restoranom

Prema presudi, agenti KGB-a su upozorili Golovacha da ne smije izaći iz restorana jer će biti ubijen, a Golovach se tada o tome povjerio Favorovu s kojim je bio u restoranu. U toj priči, koja više nalikuje filmu o Jamesu Bondu nego klasičnom mafijaškom ubojstvu u zemljama bivšeg SSSR-a, ostaje nejasno kako je Favorov bez policijskog uhićenja uspio izaći iz Bjelorusije koja ima rigorozne carinske i policijske kontrole.

Također je nejasno zašto je za svoj novi dom odabrao upravo Split, gdje je po dolasku zakupio kat tadašnje Alpe Jadran banke u središtu grada, te je na račun koji je otvorio u istoj banci iz Kneževine Linhenštajn prenio - milijun tadašnjih njemačkih maraka.

Vitalij Favorov već cijelo desetljeće, otkada živi u Hrvatskoj, nikada nije imao problema sa zakonom, a u postupcima dobivanja i obnavljanja poslovne vize konstantno je podvrgavan rigoroznim provjerama hrvatske policije i sigurnosnih službi. U Splitu se udomaćio i stvorio mnogobrojne društvene, poslovne i sportske kontakte. No, pojavljivanje na sudu nije izbjegao, doduše - uvijek je bio u ulozi oštećenika.

Tako je njegova tvrtka Transintercom prva zatražila stečaj Alpe Jadran banke jer joj banka u likvidaciji nije vratila depozit od 210 tisuća dolara. Ponovno se na Kaznenom odjelu Općinskog suda u Splitu pojavio prije mjesec dana u ulozi svjedoka oštećenika, na suđenju bivšoj voditeljici računovodstva u njegovoj tvrtki koja je pronevjerila znatna sredstva. To je prouzročilo da tvrtka, koja se između ostalog bavi telekomunikacijskim uslugama, upadne u probleme s likvidnošću i prekine poslovnu suradnju s velikim davateljem telekomunikacijskih usluga.

Interpolova tjeralica

Kada je za Vitalijem Favorovom 2008. raspisana Interpolova tjeralica, Županijski sud mu je odredio pritvaranje u zatvoru na Bilicama dok ne odluči o njegovu izručenju. Na Bilicama je tako proveo 40 dana, koliko maksimalno može trajati ekstradicijski pritvor. Donošenje odluke o izručenju sud je odgodio jer je Favorov od Ministarstva unutarnjih poslova RH zatražio azil. Ponedjeljkom i petkom je imao obvezu javljati se u Drugu policijsku postaju u Splitu na čijem području je podstanarski stan u kojemu je prijavljen i u kojem stanuje.

Interpol ne raspolaže fotografijom Favorova, a opisuje ga se kao osobu koja govori engleski i ruski jezik, visoku 178 centimetara i tamne kose. Favorov je, prema vlastitim riječima, bio vrhunski sportaš - treći u judu u SSSR-u 1989. godine, profesor je tjelesne kulture i bavi se biznisom jer dobro zna organizirati posao te je, kako je kazao, obiteljski čovjek.