LOBIRANJA I PRISTISCI

Splitska vlast i glumci u sukobu oko ravnatelja Kazališta mladih

06.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Za razliku od Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, gdje je nakon godina anarhije i bezvlašća novi intendant Goran Golovko nedavno imenovan uz potpunu potporu glumaca i svih političkih opcija gradu, situacija u splitskom Gradskom kazalištu mladih upravo je suprotna: nakon nekoliko mjeseci ekscesa, čak šest izmjena sastava Kazališnog vijeća i dva javna natječaja, još nije sigurno kada će ova važna gradska kulturna institucija dobiti svog ravnatelja

Novi natječaj ušao je u završnu fazu u kojoj je ostalo troje kandidata: Filip Glavina, Belmondo Miliša i Silvana Stanić. Krenula su nova lobiranja: gradska vlast ponovno agitira za Silvanu Stanić, koja je ispala iz igre u prethodnom pokušaju - kada su Kazališno vijeće i glumci stali iza mladog glumca Ive Perkušića, dok ga je Gradsko vijeće Splita ipak odbilo zbog navodnih formalnih nedostataka oko radnog staža i iskustva.

Od tada su napravljene kadrovske promjene u peteročlanom Kazališnom vijeću, tijelu koje provodi natječaj i gradskoj vlasti formalno predlaže kandidata. No gradonačelniku Ivi Baldasaru stvari i dalje ne idu po planu: kandidatkinju Stanić podupire tek dvoje od troje 'njegovih' članova vijeća. Treći je neodlučan, a dvoje članova koji predstavljaju glumce i zaposlenike žele Belmonda Milišu za novog ravnatelja.

Na ovom mjestu vrijedi zabilježiti da je Silvana Stanić, kandidatkinja koja uživa neobičnu naklonost SDP-ove gradske vlasti, supruga odvjetnika Darka Stanića - a on je sve donedavno bio partner u zajedničkom odvjetničkom uredu s kolegom Evelinom Tonkovićem, današnjim zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Kako tportal doznaje, Kazališno vijeće odlučilo je da će s troje preostalih kandidata formalno obaviti razgovor uživo, a tek onda izabrati jednoga kojeg će predložiti Gradskom vijeću - što znači da tema neće dospjeti na skoru sjednicu splitskog parlamenta i da će se procedura ponovno oduljiti za još nekoliko mjeseci. Za lobiranje i pritiske, dakle, ostaje još puno vremena...