26 MILIJUNA KUNA

Sjajan splitski projekt: Europskim novcem uređuje se Marjan

13.09.2018 u 14:19

Bionic
Reading

Splitska Park-šuma Marjan, zaštićena i kao prirodno i kao kulturno dobro, u iduće dvije godine temeljito će se obnoviti i urediti europskim novcem: Službeno je predstavljen projekt nazvan 'Brdo prošlosti, oaza budućnosti', vrijedan 26 milijuna kuna, koji će se u 75-postotnom udjelu financirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova

Pored projekta uvođenja dvosmjenskog rada u dječjim vrtićima, u čemu je Split s nekoliko desetaka milijuna kuna povukao uvjerljivo najviše novca u državi, ovo je drugi veliki zamah grada u korištenju europskog novca. Planirano je da se Marjan kompletno uredi u roku od dvije godine, a nakon današnjeg službenog predstavljanja slijedi raspisivanje čak 25 natječaja za različite faze.

Potpuno će se rekonstruirati zapušteni botanički vrst i prostor oko njega, urediti stare i izgraditi nove biciklističke i trim staze, postaviti novi adrenalinski park i vježbalište na otvorenom, zatim prostor za paintball i nekoliko sportskih terena, a u planu je i tematsko-edukativna i ekološko-edukativna staza, kompletno novi sustav signalizacije i škola u prirodi za djecu. U blizini vrha Marjana uredit će se prostor poznat i kao 'dječji grad' - ondje će se obnoviti pozornica i amfiteatar, postaviti piknik zona te poligon sa spravama za igru. Projekt predviđa još novi električni autobus za posjetitelje, zatim sustav za evidenciju i kontrolu posjetitelja na svim ulazima u park-šumu te novu promatračnicu na samom vrhu brda.

Niz zapuštenih kamenih kućica obnovit će se tradicionalnom tehnikom suhozida, dok poseban dio programa za edukaciju i promociju predviđa uvođenje interaktivnih vodiča, multimedijalnih prezentacija, edukativnih 3D igrica za djecu i niza radionica za turističke vodiče, građane i učenike splitskih škola.

'Za Marjan nikad nije dovoljno i ovo je samo prvi projekt, segment na koji ćemo nadovezati ostale. U ovom trenutku najvažnija je biološka obnova šume te obnova kulturne i sakralne baštine. Intenzivno radimo na tome. Europski novac nije tuđi novac, nitko nam ga nije poklonio i naprosto ga moramo uzeti. I neka turista, no ovo radimo prije svega zbog građana koji ovdje svakodnevno borave', kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. U svom govoru osvrnuo se na građevinske lobije koji nastoje 'čokati' Marjan i kazao je da s tim ljudima 'ne namjerava razgovarati' - nego želi zaštititi park-šumu još jače.

  • +11
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Izričito je kazao da će kao gradonačelnik odbiti zahtjev države da izda tabularnu izjavu, na osnovi koje bi se sama država upisala kao vlasnik splitske park-šume.

Poseban problem je nametnik potkornjak, koji se prošle godine pojavio u šumi i uzrokovao sušenje velikog broja stabala. Ravnatelj Javne ustanove za Marjan Damir Grubšić najavio je da će ga nastojati iskorijeniti do konca ove godine.