400 TISUĆA GRAĐANA U PROBLEMIMA

Split i okolica i dalje s mutnom vodom, savjetuje se prokuhavanje

09.03.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Šire splitsko područje, uključujući gradove Solin, Kaštela i Trogir, još uvijek muku muči s opskrbom pitkom vodom: uzorkovanje provedeno u četvrtak pokazalo je da je na 12 od 13 lokacija ona zamućena iznad zakonski dozvoljenih vrijednosti, pa je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju ili korištenju flaširane vode

Kako tportal doznaje iz tvrtke Vodovod i kanalizacija, komunalna voda pogodna je za piće jedino na poluotoku Čiovu.

'Testiranje je pokazalo da su parametri mutnoće i dalje nepovoljni, no ipak za 50 posto manji nego u srijedu, što pokazuje da bi se situacija mogla sanirati do petka ili subote', rečeno nam je u ovoj tvrtki.

Slučaj u kojemu na području od čak 400 tisuća stanovnika ograničena opskrba pitkom vodom nezabilježen je u novijoj povijesti, a službeni izvori tvrde da su ga izazvale velike količine kiše još od prošlog vikenda,  zbog kojih su nabujali podzemni tokovi te su zamućeni izvor i tokovi rijeke Jadro.

Od danas uzorkovanih lokacija, parametri mutnoće na svima su trostruko ili četverostruko veći od dozvoljenih. Iz Zavoda za javno zdravstvo savjetuju građanima da prije samog prokuhavanja vodu za piće istalože, odnosno neko vrijeme ostave u posudi, a da potom prokuhaju samo njen bistri dio. Voda iz slavina se, objašnjavaju, bez straha može koristiti za kuhanje, tuširanje i sanitarne potrebe.