rušenje stabla

Splićani prosvjedom ispratili srušenu pelegrinku

17.06.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Pedesetak građana u subotu je na splitskom Manušu održalo, kako su rekli, ispraćaj stablu pelegrinki, odnosno košteli, koje je prije nekoliko dana srušeno na gradilištu poslovno-garažnog kompleksa Small Mall u Vukovarskoj ulici

Građani su nakratko zaustavili promet u toj ulici prelazeći zebru s jedne na drugu stranu, a nakon toga su upalili svijeće ispod velikog transparenta na kojem je bila nacrtana posječena pelegrinka.

Predsjednica Gradskog kotara Lučac-Manuš Iva Tukić izjavila je da su građani revoltirani potezom rušenja stabla koje je posađeno još prije Drugog svjetskog rata. Došli su kako bi joj odali počast "kao i svakoj starici na umoru", smatraju da je to bio vandalski čin koji nije bio potreban jer nije nikome smetala.

"Uklanjanje stabla je 'dišpet', a zašto je to tako trebalo bi pitati investitora i izvođača radova. Osim stabla danas smo tu i zbog gradnje Small Malla. Građani još uvijek nisu dobili odgovor što će tu biti, kako će izgledati, a najviše nas zanimaju parking mjesta, odnosno hoće li se tamo po primjerenoj cijeni naći mjesta za građane", rekla je Tukić.

Stanar kotara Lučac-Manuš je i pisac i novinar Jurica Pavičić koji je rekao kako je slučaj ove gradnje primjer kako neki projekt, koji je začet kao ideja da rješava problem parkinga u centru grada, malo pomalo zatire parkiranje u centru i narušava kvalitetu života. Smisao svega je da se pokuša naći način da se na tom prostoru ne napravi urbanistička šteta jer će se dogoditi, rekao je Pavičić.

Stablo je bilo jedno od najstarijih u Splitu, srušeno je početkom tjedna a gradonačelnik Ivica Puljak taj je potez investitora ocijenio nekorektnim.

Rušenje je izazvalo veliki otpor građana, a Zeleni Dalmacije su zbog toga podnijeli kaznenu prijavu.

  • +13
Prosvjed za Pelegreniku Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos