Špeclama u proljeće!

Špeclama u proljeće!

aspecle

aspecle

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Foto: Thinkstock

Dobila sam novu spravicu za špecle od najdraže mi Korine. Iz Njemačke. I sakrila je da mi je ne ukrade Željka Klemenčić aka Mrvica ;)

Željka je poznata špeclomanijačica! Svako malo ih spravlja te s ciklom, te sa špinatom, te s medvjeđim lukom (ovo zadnje sam izmislila ;)) ... i zato sam joj posudila, pa je ispalo da sam joj zapravo poklonila, spravicu za tu prefinu švapsku tjesteninu.

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Kako sam bila toliko dobra i plemenita - Korina mi je donijela/poklonila novu za Uskrs. Spravica sprijeda ...

Foto: Jelena Iva Nikolić

Foto: Jelena Iva Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


... spravica straga. Žuti dio služi za tiještenje tjestenine kroz rupice, a stoji straga zato što joj je tamo garaža (?!?!)

Špecle možete napraviti koristeći ribež, ali ovo je veća fora i može se naručiti kod Taperverovaca.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Foto: Thinkstock


Prilažem vam basic recept i fotkicu koja će vas potaknuti na - akciju!

Špecle sa skutom

za 4 do 6 osoba


300 g bijelog brašna
250 g skute (kravlje, kozje)
100 ml mlakog mlijeka
4 veća jaja
1 žlica soli

Sve sastojke umijesite u za to predviđenoj posudi :). Uzmite spravicu za špecle i smjestite tijesto s gornje strane. Počnite ga protiskivati malom, žutom lopaticom i ako vam se lijepi dodajte malo brašna.

Protisnute špecle ubacite u posoljenu i kipuću vodu i kuhajte ih dok ne izmile na površinu. Procijedite ih i dodajte malo maslaca kako se ne bi zalijepili te servirajte s umacima - po želji.

Gutn apetit!

... uz tonove pjesmuljka iz Korininog i mojeg djetinjstva ;) - nije o špeclama, ali ... hu kerz!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi