udruga dignitas

'Specijalna udomiteljica' Novaković Matanić: Kako su dobili papire za djecu iz DR Konga? Mi ne možemo prijaviti ni boravište

26.01.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Udomiteljica i predsjednica nacionalne Udruge za dostojanstvo pacijenata 'Dignitas' Marina Novaković Matanić u četvrtak je u priopćenju za medije otvorila pitanje vezano za stjecanje boravišta i prebivališta u udomiteljstvu, u kontekstu slučaja usvojenja djece iz DR Konga

U priopćenju Novaković Matanić je upitala “kako su potencijalni posvojitelji u Hrvatskoj dobili sve moguće papire i dokumente za djecu iz druge države, a mi udomitelji vodimo borbu za prijavu boravišta, čak ne prebivališta, jer je to skoro nemoguće”.

Ističe da o osobnim iskaznicama "mogu samo sanjati”, a kako bi, da ih imaju, mogli turistički putovati u inozemstvo, kao i ostala djeca mlađa od 16 godina.

“Kako su hrvatski parovi mogli riješiti išta od tih dokumenata, kada meni kao udomiteljici, u MUP-u kažu da je prijava boravišta kod mene za moju djecu nemoguća, a riječ je o djeci koja već žive kod nas, i imam sudsku presudu o udomljenju”, navela je u priopćenju Novaković Matanić.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Dodaje kako se u MUP-u pozivaju na nesuglasje s Obiteljskim zakonom i Zakonom o socijalnoj skrbi te kako 'uvijek dolazi do problema i uvijek mora doći netko iz Centra za socijalnu skrb, pa kreću pregovori s djelatnicima MUP-a i tako kod svakog novog djeteta'.

Novaković Matanić je kao “specijalizirana udomiteljica” četvero djece krajem prošle godine dobila godišnju nagradu Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi “za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva”.