prosvjedi

Specijalna policija raspoređena diljem Hong Konga, SAD pritišće Kinu

28.05.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Specijalna policija raspoređena je u četvrtak diljem Hong Konga dok vlasti raspravljaju o nacrtu zakona koji bi kriminalizirao nepoštivanje kineske himne, a Sjedinjene Države vrše pritisak na Kinu da ne zadire u građanske slobode

U vrućoj raspravi o prijedlogu zakona, koji je postao novi poticaj za protuvladine nemire u poluautonomnom gradu, sukobili su se zastupnici u Zakonodavnom vijeću, čija sjednica je odgođena.

Policija je u srijedu uhitila 360 osoba, dok su tisuće ljudi prosvjedovale zbog zakona o himni i zakonu o nacionalnoj sigurnosti koje predlaže Kina, što je potaknulo uzbunu međunarodne zajednice vezano uz poštivanje sloboda u tom gradu. Prosvjednici su do kasno navečer na ulicama zahtijevali neovisnost od Kine, tvrdeći da je to 'sada jedini izlaz'.

Kineski parlament trebao bi u četvrtak donijeti odluku kojom se odobrava nastavak procedure donošenja zakona o sigurnosti usmjerenog protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog uplitanja, za kojeg se očekuje da će biti donesen prije rujna.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je da Hong Kong više nema poseban status prema američkom zakonu, što bi mogao biti snažan udarac njegovu statusu velikog financijskog središta.

Pompeo istaknuo je da 'ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkapaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja koje je sama Kina dala stanovnicima Hong Konga'.

'Potvrdio sam Kongresu da Hong Kong nema jednaki tretman. Uzevši u obzir činjenice na terenu, niti jedna razumna osoba ne može tvrditi da je Hong Kong zadržao visoki stupanj autonomije u odnosu na Kinu', rekao je Pompeo.

U četvrtak bi se trebao razmatrati plan zakona o 'nacionalnoj sigurnosti' u Hong Kongu, kojim se zabranjuje terorizam, secesija, subverzija i strano uplitanje. Kineski parlament trebao bi donijeti odluku kojom se odobrava nastavak procedure donošenja zakona, za kojeg se očekuje da će biti donesen prije rujna.

Sjedinjene Države i Kina sukobile su se oko Hong Konga u srijedu u Ujedinjenim narodima, nakon što je Kina odbila zahtjev Washingtona da se zbog pitanja novog zakonodavstva u Hong Kongu sastane Vijeće sigurnosti UN-a.

Tenzije između dvije zemlje već su snažno narasle zbog trgovinskih odnosa i pandemije koronavirusa te Južnokineskog mora.

Prosvjednici i prodemokratski političari u Hong Kongu navode da zakon o himni, koji određuje upotrebu i sviranje kineske nacionalne himne, predstavlja još jedan znak ubrzanog kineskog uplitanja. Očekuje se da će zakon o himni biti donesen u lipnju.