ISTRAGA U TIJEKU

Spašeni Amerikanci i Belgijanci s broda kod Raba, ozlijeđen vatrogasac

26.09.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Trideset i osam putnika spašeno je jučer s turističkog broda koji se nasukao na hrid Vela Sika kod Lopara na otoku Rabu

Brod je prevozio američke i belgijske turiste. Do nesreće je došlo usred orkanske bure tijekom čega se brod nasukao na hridi.

U spašavanju je sudjelovalo 10 vatrogasaca s četiri vozila i jednom brodicom. Nažalost, jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, javlja HRT.

Morski.hr izvještava da su loparski vatrogasci po orkanskom nevremenu spasili sve putnike, a potom se pristupilo izvlačenju uz pomoć komercijalne tvrtke. Taj portal piše da je moguće da je kapetan 'krivo zaobišao kardinalnu plutaču zapad i nasukao se na hrid'. Jesu li ostali bez pogona ili se dogodio previd, pokazat će istraga.

Jedan skipera kazao je da postoji mogućnost da je mini kruzer na pličinu odbacio reful bure, jer 'turistički brodovi imaju veliko nadgrađe, a ne baš prejake motore'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Nemaju ti mini cruiseri nešto jake motore - to ti je sve manje-više do 750 kW. A bura (i jugo) gore kod nas (sjever) znaju biti izazov i prekaljenim pomorcima. Po tom vremenu i domaći izbjegavaju plovidbu jer znaju što je to, tako da lako moguće da se čovjek zeznuo u procjeni', rekao je drugi skiper za Morski.hr.