TOLUŠIĆ SE OPIRE

Spašavanje Ružice Vukovac: Je li na pomolu novi rat HDZ-a i Mosta?

27.03.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Bivša saborska zastupnica Mosta i donedavna načelnica Općine Velika Kopanica Ružica Vukovac uskoro bi, možda već u četvrtak na sjednici Vlade, trebala postati državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede. Iz Vlade neslužbeno poručuju kako tu informaciju zasad ne mogu komentirati, a u Mostu da je Vukovac ionako bila njihova prva opcija za poljoprivredni resor. Ali i da se tome opire HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

U Mostu su još prije lanjskih izbora razmišljali o tome da Ružicu Vukovac predlože za ministricu poljoprivrede ako im pripadne taj resor u novoj Vladi. Stoga ne čudi to što sada žele da ona postane državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede.

Tportalov izvor iz Mosta kaže da se njezinom imenovanju za državnu tajnicu protivi HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić nije nam odgovorio na poruke vezane uz moguće imenovanje Ružice Vukovac njegovom najbližom suradnicom, no u Ministarstvu poljoprivrede neslužbeno su nam poručili da Tolušić 'nema nikakvih problema s Ružicom Vukovac' te da ne znaju tko sve lobira za njezino imenovanje državnom tajnicom.

No eventualni problem na relaciji Tolušić-Vukovac ionako će rješavati šefovi HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov.

'Još uvijek ne znam kada ću i hoću li biti imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede, no Most me je predložio na to mjesto i ne bih se obazirala na spekulacije tko je za, a tko protiv', izjavila je danas Hini mostovka Ružica Vukovac reagirajući na medijske napise da se resorni ministar iz kvote HDZ-a Tomislav Tolušić žestoko tome opire.

'Posla u resoru poljoprivrede ima i previše. U pripremi je prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim će se poljoprivrednike vratiti deset godina unatrag. Moja cjeloživotna borba za seljaka i poljoprivredu svima je poznata.

Učinit ću sve da ih zaštitim i napravim dobar posao, u čemu me podržava veliki broj ljudi, jer je svima dosta netransparentne podjele zemljišta i sustavnog zapostavljanja stočara, proizvodnje i operativnih programa', kaže Vukovac.

Zvijezda Mosta skliznula je u drugi plan nakon što na lanjskim izvanrednim parlamentarnim izborima nije uspjela ući u Sabor. Na Mostovoj listi u 5. izbornoj jedinici osvojila je 14 posto glasova, ali nije uspjela ući u Sabor jer je njen nositelj Tomislav Panenić osvojio 22,7 posto glasova i jedini je s te liste Mosta ušao u Sabor.

Novi politički udarac doživjela je lani u prosincu, kada su joj općinski vijećnici srušili prijedlog proračuna za 2017. godinu. Time je Vukovac automatski prestala biti načelnica Općine Velika Kopanica.

Do lokalnih izbora u svibnju tu općinu će voditi Josip Glavačević, kojeg je Vlada u siječnju imenovala povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i načelnika Velike Kopanice.

Božo Petrov i Nikola Grmoja za rušenje općinskog proračuna optužili su HDZ. Petrov je tada HDZ-u zamjerio to što je proračun srušen, kako tvrdi, bez obrazloženja, ali i to što su rušili Ružicu Vukovac na proračunu od svega dva milijuna kuna, dok istovremeno podržavaju Milana Bandića i njegov zagrebački proračun težak sedam milijardi kuna.

Nakon ta dva poraza Ružica Vukovac ostvarila je velik uspjeh na unutarstranačkim izborima u Mostu održanim u siječnju ove godine. Postala je naime članica Glavnog odbora Mosta, osvojivši najveći broj glasova od svih kandidata.