odcjepljenje

Španjolski Ustavni sud zabranio političke aktivnosti Katalonije u inozemstvu

12.12.2019 u 13:42

Bionic
Reading

Španjolski Ustavni sud zabranio je planirane aktivnosti katalonske vlade u inozemstvu kojima ona promiče odcjepljenje Katalonije od Španjolske i nastoji internacionalizirati sukob sa središnjom vladom u Madridu

Katalonska vlada u Barceloni predstavila je strateški plan za međunarodnu akciju u inozemstvu za razdoblje od 2019. do 2022., koji uključuje i odnose s Europskom unijom.

Španjolska vlada u Madridu ustvrdila je da plan nadilazi ovlasti koje Katalonija ima kao autonomna pokrajina, čime krši ustav te je, nakon odbijanja katalonske vlade da povuče plan, podnijela žalbu Ustavnom sudu.

Sud je jednoglasno usvojio žalbu te suspendirao namjeravane aktivnosti katalonske vlade.

Katalonska vlada je u inozemstvu otvorila 15 delegacija, od kojih jednu u Zagrebu, od kuda provodi aktivnosti u jugoistočnoj Europi.

'Taj plan je katalonskoj vladi ključni dio mašinerije za dezinformiranje u inozemstvu. Netko tko možda ne zna ništa o Španjolskoj, mogao bi pomisliti da se radi o državi', rekla je španjolska državna tajnica Irene Lozano.

'U njemu se koriste brojni termini vezani za državu. Na engleskom i francuskom jeziku spominju se katalonski ministri i sporazumi kao da Katalonija može uspostavljati bilateralne odnose', dodala je.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske. Ondje nastane 19 posto španjolskog BDP-a zahvaljujući razvijenom turizmu i industriji. Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, bolnice, škole, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska vlada upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

'Vanjski odnosi autonomnih pokrajina mogu biti usmjereni na kulturne i trgovinske odnose, no oni moraju biti koordinirani s općom vanjskom politikom koja je u isključivoj nadležnosti španjolske države', izjavila je Lozano.

Katalonsko predstavništvo u Zagrebu otvoreno je u veljači, a odande katalonska vlada nastoji uspostaviti odnose s Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Bugarskom i Grčkom. Posljednjih tjedana javno traži političku podršku od vlada Hrvatske i Slovenije, te drugih političkih aktera u promoviranju ideje o nezavisnosti.

Katalonski dužnosnik zadužen za odnose s inozemstvom Alfred Bosch poručio je kako će nastaviti s provođenjem plana unatoč suspenziji Ustavnog suda.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo hoće li nakon presude Ustavnog suda zatražiti zatvaranje katalonskih delegacija u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Ustavni sud bi se idućih mjeseci trebao očitovati o samom sadržaju plana katalonske vlade u inozemstvu.

Punu samostalnost Katalonije podržava 41,9 posto stanovnika te pokrajine, a protivi joj se njih 48,8 posto, pokazala je anketa objavljena u studenome, koju je provela katalonska javna institucija za istraživanje javnog mišljenja Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Katalonska vlada je u listopadu 2017. provela referendum o nezavisnosti premda ga je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično je proglasila republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti. Prije dva mjeseca je sudac Vrhovnog suda osudio dvanaestero dužnosnika, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od 9 do 13 godina, zbog organiziranja zabranjenog referenduma i proglašenja republike.