španjolska

Katalonske stranke za nezavisnost uvjetuju potporu Sánchezu referendumom

13.11.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Katalonska republikanska ljevica (ERC), koja je u nedjelju na parlamentarnim izborima u Španjolskoj dobila 13 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, poručila je u srijedu kako će poduprijeti sastavljanje lijeve španjolske koalicije premijera Pedra Sáncheza ako on pristane na pregovore o referendumu o neovisnosti Katalonije

'Želimo da sjednu i razgovaraju te priznaju da postoji politički problem (vezan uz Kataloniju). Želimo da se obvežu na pregovore u kojima bi sudjelovale dvije ravnopravne strane. Između katalonskih institucija i onih španjolske države trebalo bi se raspravljati o svemu, uključujući referendum o samoodređenje', rekao je Pere Aragonés, potpredsjednik katalonske regionalne vlade i član ERC-a.

'To je preduvjet da prilikom glasovanja o koaliciji kažemo 'da' ili da se suzdržimo od glasovanja', dodao je u razgovoru za Catalunya Radio.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza u utorak je potpisala predsporazum s lijevom strankom Unidas Podemos o uspostavi 'progresivne koalicijske vlade'.

Te dvije stranke imaju 155 zastupnika, a za formiranje vlade potrebno je njih 176. Sánchez je najavio pregovore s manjim strankama ljevice, centra i regionalnim strankama. Zasad je neizvjesno hoće li skupiti potrebnu podršku.

Tri stranke koje zagovaraju neovisnost Katalonije imaju 23 zastupnika.

Sánchez se uoči izbora odbio sastati s katalonskim predsjednikom vlade Quimom Torrom koji je poručio kako namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti Katalonije do kraja svog mandata, koji istječe u prosincu 2021. godine. Sánchez je dosad ponavljao kako španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.

Vrhovni sud je 14. listopada priopćio kako u ustavu ne postoji 'pravo na samoodređenje' na kojeg se pozivaju zagovornici nezavisnosti. Ustavni sud je u utorak poništio rezoluciju o samoodređenju koju je ranije tijekom dana usvojio katalonski parlament u Barceloni, u kojem stranke za nezavisnost imaju 72 od 135 mjesta.

Katalonski zagovornici neovisnosti tri dana su blokirali autocestu koja povezuje Španjolsku i Francusku u znak prosvjeda. Brojni kamioni s robom nisu mogli prevesti robu preko granice. Bilo je privedeno 18 osoba, a lakše ozlijeđeno osam kada je policija nastojala odblokirati autocestu koju su prepriječili prosvjednici svojim vozilima i sjedeći na tlu. Radnici i policija su u srijedu ujutro uklanjali barikade koje su napustili prosvjednici. Blokadu je organizirala platforma 'Demokratski cunami'.

Prosvjednici time žele internacionalizirati sukob između Barcelone i Madrida, no istovremenu izvršiti pritisak na Sáncheza. Prosvjedi su počeli prije mjesec dana kada je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

Aragonés je rekao u srijedu kako katalonska vlada ne stoji iza tajne organizacije 'Demokratski tsunami'.

Druga organizacija, Odbori za obranu Republike (CDR), u srijedu je objavila priopćenje u kojem je najavila 'kaos' u Španjolskoj.

'Dok ima zatvorenika, a nema slobode udruživanja i izražavanja, te dok ne možemo provesti svoje pravo na samoodređenje bit će kaos. Nezavisnost ili barbarstvo', navedeno je u priopćenju.

Na španjolskim parlamentarnim izborima u nedjelju je 43 posto birača u Kataloniji glasovalo je za stranke koje traže punu nezavisnost. Time su stranke za nezavisnost dobile 23 mjesta, a stranke za cjelovitost Španjolske 25 mjesta u nacionalnom parlamentu u Madridu.