FILIP VI. I LETIZIA

Španjolski kralj i kraljica idući tjedan dolaze u Hrvatsku? Poznat i glavni motiv dolaska

12.11.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Španjolski kralj Filip VI. (54) i kraljica Letizia (50) dolaze idući tjedan u službeni posjet Hrvatskoj, 'koji je već dugo u planu' a kojim žele ojačati 'odlične odnose' dviju zemalja, rekla je Hini visokopozicionirana osoba iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova

Filip VI. Borbon, na prijestolju od 2014. godine, dosad jedino nije posjetio Hrvatsku i Cipar među 27 zemalja Europske unije. On i kraljica Letizia boravili su, međutim, privatno u Hrvatskoj godine 2016. Tada su u kolovozu proveli tjedan dana sa svojim kćerima Leonor (17) i Sofijom (15) na jedrilici ploveći uz obalu Dalmacije, izvijestili su španjolski mediji.

U kraljevskoj kući u palači Zarzuela, pored Madrida, nisu htjeli potvrditi niti demantirati tu informaciju napomenuvši da ne izvještavaju o privatnim posjetima kralja i kraljice. Filip VI. i Letizia sukladno zakonu u Španjolskoj ne daju intervjue, izjave novinarima, niti sudjeluju na konferencijama za medije.

Tijekom posjeta Hrvatskoj održat će govor. U srijedu 16. kolovoza sletjet će u Zagreb u popodnevnim satima, a vratit će se u Madrid u četvrtak 17. kolovoza popodne. Njihov posjet Hrvatskoj, u trajanju od 24 sata, bit će kraći u odnosu na posjet Njemačkoj gdje su boravili prošli mjesec.

Posjet Zagrebu dogovoren je nakon međusobne posjete premijera dviju mediteranskih zemalja. Socijalist Pedro Sanchez bio je u Zagrebu u travnju 2021., što je bio prvi posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj, a konzervativac Andrej Plenković gostovao je u Madridu u ožujku. 'Ovi posjeti odvijaju se u sklopu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja', rekao je izvor iz španjolske diplomacije.

Kraljevskom paru će po dolasku biti priređen ceremonijalni doček, a zatim će se Filip VI. susresti s predsjednikom Zoranom Milanovićem dok će kraljica Letizia biti s predsjednikovom suprugom Sanjom Musić. Kralj i kraljica će zatim odnijeti cvijeće na Spomenik domovini, mjestu hrvatskog identiteta i odavanja počasti Hrvatskoj, a dan će završiti večerom s Milanovićem i suprugom.

  • +4
Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Idući dan počet će kraljevim otvaranjem znanstvenog kongresa gdje će biti potpisan 'memorandum o razumijevanju' vezan uz projekt na kojem će raditi fizičari dviju zemalja. Hrvatski fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu zajedno će sa španjolskim kolegama ispitivati materijale potrebne za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Postrojenje za ispitivanje se gradi u južnom španjolskom gradu Granadi. U memorandumu bi trebalo biti navedeno da će Hrvatska uložiti pet posto novca u izgradnju postrojenja vrijednog više od 600 milijuna eura. Hrvatska se na tu investiciju obvezala u ožujku a u četvrtak će biti konkretizirani uvjeti i detalji.

Zbog toga u Zagreb dolazi i španjolska ministrica znanosti Diana Morant, koja će potpisati memorandum. Filip VI. i Letizia se zatim namjeravaju susresti i s predstavnicima španjolske zajednice u Hrvatskoj. Filip VI. će nakon toga održati sastanak s Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Sabora, a potom ručati s Plenkovićem. Letizia će istovremeno posjetiti jedan rehabilitacijski centar te ručati s 'prvom damom' Hrvatske prije povratka u Španjolsku.

sve osim nogometa

Učitavanje...