koronavirus

Španjolska zatvorila kopnene granice, broj oboljelih nadomak 10.000

17.03.2020 u 10:20

Bionic
Reading

Španjolska, koja je na korak da prijeđe psihološku granicu od 10.000 oboljelih od koronavirusa, u utorak je zatvorila kopnene granice za sve strance koji ne rade u zemlji ili nemaju prebivalište u njoj

Deseci policijskih vozila od ponoći se nalaze na granici s Francuskom, pokazala je snimka španjolske javne televizije TVE. Policija zaustavlja svaki automobil na ulasku u Španjolsku, te provjerava putnike, no transportni kamioni ulaze bez poteškoća. Španjolska ima kopnenu granicu i s Portugalom, Marokom, Andorom, te britanskim poluotokom Gibraltarom nad čijim se suverenitetom spore Madrid i London.

'Nakon ponoći ulazak u Španjolsku bit će dopušten samo španjolskim državljanima, onima koji ulaze zbog posla ili dokažu potrebu ulaska zbog više sile', izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska na konferenciji za medije u Madridu, održanoj videovezom.

Napomenuo je kako je dopušten ulazak za robu, kako se ne bi dodatno naštetilo paraliziranom gospodarstvu. Diplomati također smiju ulaziti. Te su mjere donesene u koordinaciji s drugim članicama Europske nije, rekao je španjolski ministar.

Istovremeno je portugalski ministar Eduardo Cabrita rekao kako će putnički zrakoplovni i željeznički promet sa susjednom Španjolskom biti prekinut do 15. travnja u sklopu dogovora dviju zemalja.

U utorak su u Španjolskoj bile zaražene 9.942 osobe od čega su preminule 342 ljudi. Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih od koronavirusa u Europi. Na kišnim ulicama Madrida stanovnici pješače na posao, dok tek rijetki koriste javni prijevoz. Sa sobom nose dokument, potvrdu s posla, u slučaju da ih zaustavi policijska kontrola.

Oko 47 milijuna stanovnika Španjolske smije izlaziti na ulice samo kako bi otišli i vratili se s posla, ušli u trgovine s hranom i osnovnim potrepštinama, bolnice i hitne službe, ljekarne, kioske i na benzinske crpke.