stop 'digitalnoj' republici

Španjolska vlada preuzela 'online' kontrolu u suzbijanju odcjepljenja Katalonije

31.10.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sánchez, kojeg za deset dana čekaju parlamentani izbori, pojačao je kontrolu nad aktivnostima zagovornika nezavisnosti Katalonije preko interneta, poručivši kako neće dopustiti niti „online“ niti „offline“ odcjepljenje od Španjolske

„Poručujem katalonskim zagovornicima nezavisnosti: Neće biti niti 'offline' niti 'online' nezavisnosti. Pravna država će biti jednako odlučna u stvarnom kao i digitalnom svijetu“, rekao je Sánchez za španjolsku radijsku postaju Onda Cero.

Vlada u Madridu je u četvrtak uvela zakon prema kojoj će čitava javna administracija u Španjolskoj morati imati sjedište svojih internetskih stranica u Europskoj uniji. Španjolska vlada tako namjerava onemogućiti katalonskoj regionalnoj vladi da preko inozemnih servera promiče nezavisnost na svojim internetskim stranicama.

Cilj je zaustaviti „digitalnu republiku“ zagovnika nezavisnosti koju promoviraju iz „digitalnih utočišta“, poručio je Sánchez.

 Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) mogla bi osvojiti najviše glasova na izborima no ne dovoljno za samostalno fomiranje vlade, pokazale su četiri ankete objavljene u ponedjeljak i utorak.

Katalonski conseller Jordi Puigneró, šef vlade za digitalne politike, rekao je kako je Sánchez „izvršio digitalni državni udar“ uvođenjem ove mjere. „Ne samo što se odvojio od Katalonije, on se odvojio od društvenog i digitalnog napretka u 21. stoljeću. Ovo je nedemokratski napad pokrenut od strane vlade PSOE-a“, rekao je Puigneró na konferenciji za medije u Barceloni.

„Sada žele učiniti nezakonitom republiku za koju su govorili da ne postoji. Dobro...čini se da ipak  postoji i da je nezaustavljiva“, dodao je.

U Španjolskoj je u četvrtak počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore 10. studenog, a španjolska policija se pribojava hakerskih napada zagovornika nezavisnosti, uključujući rušenje državnih internetskih stranica.  

Od kada je Vrhovni sud prije dva tjedna osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina, zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017., diljem Katalonije odvijaju se prosvjedi.

Vlada Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, inzistira na novom referendumu te odbija prihvatiti osuđujuće presude. Neki prosvjednici traže primjenu nezavisnosti proglašene 2017., a koja nije zaživjela u stvarnosti.

Mjera španjolskih vlasti uvedena u četvrtak dio je njene šire kampanje protiv internetske aktivnosti zagovornika nezavisnosti.

Sud je već naložio zatvaranje domene platforme „Demokratski tsunami“, preko koje je prije dva tjedna bilo poslano 25.000 prosvjednika na blokiranje aerodroma El Prat pored Barcelone kako bi se „svijet upozorilo na nepravedne presude“. Ondje je došlo do prvog sukoba prosvjednika i policije, što se nastavilo u nadolazećim danaima.

 Tajna skupina koja stoji iza „Demokratskog tsunamija“ odmah je prebacila svoju stranicu na novi url.

Španjolska policija je zatim zatražila od tvrtke GitHub, u vlasništvu Microsofta, da povuče mjesto na kojem se nalazi mobilna aplikacija pokreta „Demokratski tsunami“.

Glasnogovornik GitHuba rekao je novinama El País kako je sadržaj „Demokratskog tsunamija“ eliminiran. No skupina je rekla kako se aplikacija može skinuti preko jedne spojnice objavljene na Telegramu.

Političari koji zagovaraju nezavisnost, uključujući bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, stvorili su online „Vijeće Republike Katalonije“ na kojem je oko 80.000 pratitelja.

Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju (JxCat) uključilo je u svoj predizborni program plan za stvaranje digitalne republike prije nego nastane stvarna republika Katalonija.

„Demokratski tsunami“ je za 9. studenog, dan uoči izbora, pozvao stanovnike da izađu na ulice i tako prekinu predizbornu šutnju koja se u Španjolskoj zove „dana za promišljanje“.

Skupina time želi uzvršiti pritisak na „ španjolsku državu da promisli“ o izrečenim zatvorskim kaznama katalonskim dužnosnicima“, poručila je preko Twittera.