NEVOLJE ZA PREMIJERA

Dok Katalonija vrije, španjolski konzervativci rastu u predizbornim anketama

17.10.2019 u 11:02

Bionic
Reading

Potpora španjolskim vladajućim socijalistima pala je uoči izbora u studenome, a blizu osvajanja većine nisu ni ljevica ni desničarski blok, pokazala je anketa Sigma Dosa objavljena u dnevniku El Mundo u četvrtak

Ovo je prva objavljena anketa otkad je španjolski Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne devetero katalonskih čelnika zbog referenduma o neovisnosti 2017., što je pokrenulo masovne prosvjede u Kataloniji.

Socijalistički premijer Pedro Sanchez prošli mjesec je sazvao izbore za 10. studenoga nakon što je odbio sklopiti koalicijski sporazum s krajnje lijevom strankom Unidas Podemos, u nadi da će novi izbori, samo sedam mjeseci nakon zadnjih, osnažiti njegovu stranku.

Anketa Sigma Dosa predviđa da će socijalisti ponovno izaći kao najveća stranka i osvojiti samo 122 od 350 mjesta u parlamentu. Na izborima u travnju osvojili su 123 mjesta. Unidas Podemos osvojit će 33 mjesta, pokazuje anketa, a na zadnjim izborima je dobio 42.

Konzervativnoj Narodnoj stranci (PP) anketa daje 98 mjesta, što je skok sa zadnjih 66.

  • +7
Prosvjed pobornika nezavisnosti Katalonije Izvor: EPA / Autor: ENRIC FONTCUBERTA

Krajnje desna stranka Vox postat će treća najveća politička sila s 34 mjesta, a na zadnjim izborima je dobila 24. Stranka desnog centra Ciudadanos past će s 57 na 19 mjesta, predviđa anketa.

Ankete su predviđale sličan uspjeh Voxu uoči izbora u travnju, ali se to na kraju nije ostvarilo.

  • +13
Prosvjedi u Kataloniji Izvor: EPA / Autor: Enric Fotcuberta

PP, Vox i Ciudadanos usvojili su beskompromisni pristup katalonskoj krizi i pozvali su španjolsku vladu da preuzme kontrolu nad tom autonomnom regijom.

Sanchez je rekao da će djelovati čvrsto i proporcionalno u dogovoru s drugim političkim strankama kako bi se riješila ta situacija.

  • +16
Katalonija Izvor: EPA / Autor: QUIQUE GARCIA