USUSRET POVIENSOM POLAGANJU ORUŽJA

Španjolska Vlada: ETA neće dobiti ništa u zamjenu za razoružanje

07.04.2017 u 18:33

Bionic
Reading

Baskijska separatistička organizacija ETA neće dobiti ništa zauzvrat od španjolske vlade nakon što u subotu preda oružje te se mora što prije raspustiti, rekao je u petak Iñigo Mendez de Vigo ministar kulture i glasnogovornik vlade u Madridu

'ETA neće dobiti ništa zauzvrat, nikakvu političku korist. Jedino što očekujemo sutra jest da preda oružje, raspusti se i pomogne razjasniti neriješene slučajeve te da se ispriča žrtvama', izjavio je Mendez de Vigo na novinskoj konferenciji u Madridu nakon sastanka ministara španjolske vlade.

U petak rano ujutro ETA je priopćila kako više nije oružana skupina te da je njeno oružje i eksploziv u rukama posrednika. Ono bi trebalo biti predano u subotu francuskoj policiji pored grada Bayonne na jugozapadu Francuske za što je zadužena grupa aktivista. ETA je 2011. obustavila oružane aktivnosti no nije bila predala oružje niti se raspustila. U priopćenju nije navela niti jedan zahtjev.

Više od 300 njenih pripadnika i osoba bliskih organizaciji nalazi se u zatvorima u Španjolskoj i Francuskoj. Grupe i stranke koje se zalažu za nezavisnost traže 'oslobađanje političkih zatvorenika' i njihovo odsluženje kazni u Baskiji ili blizu nje.

'Naš stav je isti od 2011. kada je premijer Mariano Rajoy preuzeo funkciju', rekao je Mendez de Vigo i zaključio kako se ETA mora raspustiti.

Vladajuća Narodna stranka desnog centra tvrdi da je grupa koja se nalazi na popisu terorističkih skupina poražena nakon policijskih akcija i lanjskog uhićenja njenih visokopozicioniranih članova.

'Ništa ne dugujemo ETA-i niti ćemo im išta dati', istaknuo je ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido u priopćenju objavljenom u petak.

Euskadi Ta Askatasuna, što na baskijskom jeziku znači Baskija i Sloboda, nastojala je tijekom pet desetljeća stvoriti državu Baskiju na području sjeverne Španjolske i jugozapadne Francuske gdje živi oko 2,3 milijuna stanovnika. Pripisuje joj se 829 ubojstava, uglavnom u bombaškim napadima, od 1959. do 2010.

Skupina je u petak optužila Madrid i Pariz za uporno opstruiranje razoružanja.