zbog napada na Gazu

Španjolska ministrica poziva na podizanje optužnice protiv Netanyahua

26.10.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Španjolska ministrica za socijalna prava Ione Belarra pozvala je na podizanje optužnice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Haagu zbog izraelskih zračnih napada u Pojasu Gaze.

U videu objavljenom na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, ljevičarska ministrica je rekla da se to odnosi i na ljude odgovorne za bombardiranje u kojem je ubijeno tisuće stanovnika Gaze.

Ministrica iz stranke Unidas Podemos, koalicijskog partnera premijera Pedra Sáncheza, pozvala je europske države da prekinu diplomatske odnose s Izraelom te da Izraelu uvedu ekonomske sankcije i embargo na oružje.

Premijer Pedro Sánchez iz Španjolske socijalističke radničke stranke PSOE izjasnio se za prekid vatre u ratu između islamističkog ekstremističkog pokreta Hamas i Izraela, kao i za diplomatsko rješenje sukoba.

Naoružani pripadnici Hamasa izveli su 7. listopada teroristički napad u kojem je u Izraelu poginulo više od 1400 ljudi. Izrael je odgovorio bombardiranjem Pojasa Gaze s namjerom da uništi Hamas.

Sánchez je također branio šefa UN-a Antónija Guterresa, nakon što je Izrael od njega zatražio da odstupi s dužnosti glavnog tajnika optuživši da za pristranost kad je u pitanju Hamas.

Kritike španjolske vlade protiv izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze izazvale su prije nekoliko dana spor između dviju zemalja.

Izraelsko veleposlanstvo u Madridu objavilo je priopćenje u kojem stoji da su se "određeni članovi španjolske vlade odlučili prikloniti ovom terorizmu nalik IS-u (Islamskoj državi)."

Između ostalog veleposlanstvo je govorilo o "apsolutno nemoralnim izjavama koje ugrožavaju sigurnost židovskih zajednica u Španjolskoj", ne navodeći, međutim, izrijekom ministricu Belarru.