pobuna građana

Španjolcima dosta turista, u centru Barcelone zabranili gradnju novih hotela

16.08.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Gradske vlasti Barcelone uvele su moratorij na nove hotele u centru grada i izložile smjernice za smanjenje broja turista u prenapučenim dijelovima katalonske prijestolnice, dok je istodobno na popularnim Balearima usvojen zakon o smanjenju raspoloživih turističkih kreveta, pišu španjolske novine El Pais pitajući se koliko još turista Španjolska može izdržati

Stanovnici u nekim dijelovima Barcelone i na Balearskom otočju, među kojima je najzvučnija Ibiza, negativno su rapoloženi prema posjetiteljima čiji su masovni dolasci podigli cijene na tržištu nekretnina što pogađa mjesno stanovništvo.

Mjera koju je donijela regionalna vlada Baleara, koja planira smanjiti broj kreveta na nešto više od 620 tisuća, pa ih postupno još 'spustiti' na maksimalno pola milijuna, mogla bi stoga biti model za ostale regije u Španjolskoj.

No je li to precizna slika španjolskog turističkog sektora? Je li više od 80 milijuna stranih turista, koliko ih se očekuje ove godine, doista previše da bi se zemlja s njima mogla nositi? Odgovor nije jednostavan, no mnogi stručnjaci smatraju da bi turisti trebali biti ravnomjernije raspoređeni i kada su u pitanju odredišta i doba godine. Sam turistički sektor spreman je zaustaviti broj turista u nekim gradovima i odmaralištima.

"U određenim područjima moramo ograničiti smještajne kapacitete ili postupno povećati cijene", kaže Jose Luis Zoreda, dopredsjednik i glasnogovornik Exceltura, organizacije koja zastupa interese turističkih kompanija. "Smatramo da su mjere donesene na Balearskim otocima korak u pravom smjeru".

Dva su glavna cilja, kaže Zoreda. Potrebno je održati rast sektora koji stvara 2,5 milijuna radnih mjesta i iznosi 11 posto BDP-a te istovremeno osigurati da taj rast ne ugrožava lokalno stanovništvo. Ograničenje broja kreveta na Balearima nije ništa nova. Slična mjera bila je uvedena 1999. godine, ali su je 'pokopale' internetske platforme za oglašavanje nekretnina koje su zaobišle sustav.

Sada je uveden jednogodišnji embargo na Airbnb, HomeAway i druge digitalne platforme. Vlasnici nekretnina koji budu ignorirali zabranu suočit će se s kaznama od oko 400.000 eura.

"Ne možemo primiti više turista tijekom ljeta", kaže Gabriel Barcelo, potpredsjednik španjolske hotelske grupacije Barcelo, jedne od najvećih u zemlji, a ujedno i turistički savjetnik regionalnoj vladi Baleara. "Granice su probijene. Potrebno je uspostaviti ravnotežu".

Uvođenje mjera potaknula je tamošnja ekološko-separatistička stranka Més. Fokus je na manjem broju i većoj kvaliteti. Baleari, sredozemno otočje, dosad su uspoređivali s Kanarima, španjolskim otočjem uz zapadnu obalu Afrike, jer su i jedni i drugi imali oko 15 milijuna posjetitelja prošle godine. No primjećene su velike razlike.

"Kanarski otoci su veći i više ih je", kaže Barcelo. "A posjetitelji ondje dolaze tijekom čitave godine".

Stranka Mes i sektor se slažu kako je potrebna diversifikacija. "Nema smisla govoriti o nacionalnim kvotama", kaže Zoreda. "U Aragonu turizam nije problem i vjerojatno nikada neće biti. No u Barceloni i Palma de Mallorci jest problem".

U Barceloni i Palmi raste protuturističko raspoloženje. Prema anketi provedenoj u lipnju, građani Barcelone prvi su put naveli turizam kao glavni gradski problem. Juan Ignacio Pulido, profesor primijenjene ekonomnije na Sveučilištu u Jaenu, smatra da ograničenje broja kreveta u mjestima poput Balearskih otoka može pomoći, ali dodaje kako je to samo dio rješenja.

"Problem u Magalufu (mjesto na otoku Mallorci) nije u ponudi već u potražnji", ističe. "Potrebno je uvesti mjere za promicanje odgovornog turizma i držanje huligana podalje od odredišta. Ne mogu se svi resorti čistiti istom metlom", dodaje. I dok vlasnici hotela na Balearskim otocima pozdravljaju inicijalno ograničenje broja kreveta, ne gledaju blagonaklono na daljnje restrikcije u budućnosti.

Fernando Encinarthe, direktor internetske stranice elidealista.com, vodeće stranice za nekretnine, kaže, pak, kako je "šokiran" mjerama. "U idućih godinu dana vidjet ćemo ljude kako koriste opskurne digitalne platforme za najam nekretnina i to će biti još teže kontrolirati. Vidjet ćemo prijevaru i kršenje zakona koje neće ništa riješiti", kaže Encinarthe.

Airbnb i ostale digitalne platforme doprinijele su španjolskoj turističkoj ekspanziji i rastu broja kreveta od 800.000 do 3,3 milijuna u posljednjih 20 godina. Turistički apartmani su 2016. godine u 22 grada prvi put premašili broj hotelskih soba.

Digitalne platforme u svoju obranu tvrde a redistribuiraju profit od turizma na široku populaciju. Mnogi vlasnici nekretnina su se pretvorili u male poduzetnike. "Rast je bio nekontroliran pa su potrebne kvote", kaže turistički analitičar Antonio Bernabe. "Odjednom su deseci tisuća ljudi krenuli u Barcelonu, no ona nema infrastrukturu da ih primi".

Poduzeća koja su se okoristila turizmom zadovoljno trljaju ruke gledajući iz godine u godinu rekord za rekordom.  Tekuća godina nadmašuje sva očekivanja, ne samo zbog digitalnih platformi, već i zato što Španjolska privlači turiste koji bi u drugačijim okolnostima putovali u zemlje poput Turske ili Tunisa.

Kada splasnu tenzije u tim zemljama, izgledno je da će se Španjolska ponovo vratiti na brojeve kojima lakše može upravljati. Turistički operator TUI zato poziva hotele da ne podižu cijene kao sredstvo odvraćanja.

U međuvremenu turistički sektor nalazi se pred osjetljivim potezima s ciljem uspostave ravnoteže. Oni uključuju rezanje broja kreveta u specifičnim područjima, promocijeu alternativnih atrakcija, pozive da se izbjegavaju protuturistički sentimenti i trud da se održi broj dolazaka njemačkih, britanskih i skandinavskih turista.