AMERIČKI MINISTAR PRAVOSUĐA:

Spaljivanje Kurana je 'opasni idiotizam'

08.09.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Akcija spaljivanja Kurana, kako to planira napraviti jedna američka crkva povodom obilježavanja godišnjice napada 11. rujna, bilo bi 'idiotsko i opasno', izjavio je u utorak američki ministar pravosuđa Eric Holder

'Dove World Outreach Center', kršćanska fundamentalistička skupina sa sjedištem u Gainesvilleu na Floridi, otprije poznata po svojim protuislamskim stajalištima, proglasila je 11. rujna 'međunarodnim danom spaljivanja' Kurana. Pozvala je svoje članove, ali i ostale kršćane, da javno spale po jedan primjerak svete islamske knjige.

'Holder je rekao, citiram ga, projekt u Gainesvilleu je 'idiotski i opasan', kazala je novinarima Farhana Khera, predstavnica muslimanske zajednice u SAD-u nakon sastanka organiziranog s vjerskim čelnicima u američkom ministarstvu pravosuđa, prenosi AFP.

Američka državna tajnica Hillary Clinton također se usprotivila toj ideji, nazvavši je 'sramotnom', prenosi dpa. Poziv Dove World Outreach centra izazvao je zgražanje u SAD-u i osudu svih vjerskih čelnika.

Svoju zabrinutost posljedicama spaljivanja Kurana i gnjeva koji će to izazvati u islamskom svijetu izrazio je NATO i zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu general David Petraeus.