KOSOR UPOZORAVA

'SP u nogometu je opasnost za žene!'

05.05.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Pet ugovora za pet novih savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja vrijednih 2,5 milijuna kuna uručila je premijerka Jadranka Kosor u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske skrbi

To je program koji je pokrenula upravo Jadranka Kosor dok je još bila na čelu ovoga ministarstva, a nastavlja se u ovoj godini unatoč ekonomskoj krizi koja potresa našu zemlju.

Predsjednica Vlade je posebno istaknula da se nalazimo u godini u kojoj se održava svjetsko nogometno prvenstva. Sva istraživanja su pokazala, a to znamo i iz svakodnevnog života da to jesu teški trenuci za žene u svijetu i Hrvatskoj', rekla je Kosor dodavši da na to upozoravam i danas te je riječ o ozbiljnoj temi koja ni kod koga ne treba izazivati podsmijeh. Mi smo bilježili u proteklim godinama u vrijeme proteklih prvenstava, nastavila je ona, doslovce da su neke žene izbacivane kroz prozor i balkon.

Podsjetila je na reklamu koja je svojedobno bila lansirana, a pokazivala je ženu koju je muž zavezao u kupaonici i stavio joj flaster na usta. 'To je prvi primjer diskriminacije žena i poticanja na nasilje', naglasila. Pozvala sve institucije da dodatno budu senzibilizirani na obiteljsko nasilje.

Kosor smatra da je ovo važan trenutak jer se nalazimo u krizi i moguće je da će 2010. godina biti gora od prošle.

'Čini se izuzetno važnim kad smo svi zaokupljeni programom gospodarskog oporavka i usredotočeni isključivo na gospodarstvo i na dodatne uštede u proračunu i dodatno rezanje da se nije preskočila ova tema i nije stavljena u drugi ili treći red što se tiče proračuna i same brige', rekla je predsjednica Vlade. Upravo zato što je teško moramo se dodatno čvrsto i snažno usredotočiti na borbu protiv obiteljskog nasilja.

Kao što vidite, kaže ona, ovih dana puno je toga što bi morali promijeniti između ostaloga i nasilje na stadionima, divljačko ponašanje koje izaziva ne samo zgražanje na pitanje gdje smo pogriješili i jesmo li učinili dovoljno.

'To me asociralo i na činjenici koji svi dobro znamo da nasilje generira nasilje i da djeca i mladi ljudi koji odrastaju u okružju nasilja s roditelji gdje je nasilje 'normalna stvar' da će se vrlo brzo detektirati klice nasilja koje bujaju u jedan korov koji se teško može iskorijeniti', zaključila je Kosor. Premijerka nije propustila pohvaliti ni Tomislava Ivića svoga nasljednika u ministarskoj fotelji u Ministarstvu obitelji, branitelja i generacijske skrbi.

'Moram konstatirati da smo i ovaj segment brige oko zaštite žena i djece od nasilja ostavili u dobrim muškim rukama, dakle sada je ovdje ministar Tomislav Ivić i njegovi suradnici', rekla je premijerka Kosor. Ona smatra da je posebno bitno da senzibiliziramo muškarce da se bave i govore o ovoj temi koja se često preskače i ostavlja ženama.