EUROOBVEZNICE JEDINI SPAS

Soros: 'Njemačka treba napustiti eurozonu!'

11.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Slavni investitor i filantrop George Soros u londonskom Guardianu oglasio se tekstom u kojem poziva Njemačku da prihvati euroobveznice ili – napusti eurozonu! Soros nije sam u takvim stavovima; podržao ga je komentarom u Der Spiegelu Wolfgang Muenchau, jedan od najuglednijih njemačkih ekonomskih analitičara

'Kako spasiti Europsku uniju' naslov je komentara koji je George Sorosobjavio u Guardianu iznoseći argumente za tezu da Njemačka treba napustiti eurozonu kako bi je spasila! Iako se na prvi pogled to može činiti apsurdnim prijedlogom, Soros je ponudio analizu koja ga podržava, započevši sa sljedećom konstatacijom: 'Kriza eura već je transformirala EU od dobrovoljne asocijacije jednakih država u odnos kreditora i dužnika iz kojeg nema lakog bijega. Zajmodavci mogu izgubiti velike količine novaca ako neka od članica odluči napustiti EU, ali su zato s druge strane zajmoprimci pritisnuti politikom koja produbljuje njihovu depresiju, povećava njihov teret duga i stavlja ih u dugoročno podređen položaj.' Soros dalje upozorava da kriza eura 'prijeti uništiti cijelu EU', što bi bila 'tragedija povijesnih razmjera', a spriječiti je može jedino Njemačka.

Soros dalje analizira uzroke krize eura, ističući kako je neodgovorno i pretjerano zaduživanje rezultat ne samo pogrešnih odluka pojedinih nacionalnih vlada, poput grčkih, nego i same arhitekture eurozone, koja je to omogućila i poticala. 'Na kraju su tzv. zemlje periferije tretirane kao da su jedine odgovorne za svoju nesreću, a strukturalni problemi eura su ostali neriješeni. Njemačka i druge zemlje koje su zajmodavci su učinile minimalno potrebno za očuvanje eura, no nastavile su i s primjenjivanjem manjkavih sporazuma nadodavši još nova pravila koja su produbila i produžila recesiju', piše Soros te napominje da 'Njemačka nije tražila dominantnu poziciju', što je ipak ne oslobađa odgovornosti kad se u njoj našla. Također, nametanje mjera štednje svima u isto vrijeme 'jednostavno ne funkcionira', piše ovaj poznati investitor.


George Soros zato smatra da za cijeli nered postoji samo jedno konkretno rješenje, a to je uvođenje euroobveznica. 'Ako bi zemlje koje poštuju Fiskalni pakt mogle svoje nacionalne dugove pretvoriti u euroobveznice, efekti bi bili skoro pa čudesni. Opasnost bankrota bi nestala, kao i premije na rizik', predviđa Soros napominjući da euroobveznice ne bi negativno utjecale na kreditni bonitet Njemačke. 'Ljudi kao da ne razumiju kako bi uvođenje euroobveznica koštalo manje nego činiti minimum da se spasi euro.' Ali budući da  Njemačka odbija prihvatiti euroobveznice, Soros predlaze revolucionaran potez – izlazak Njemačke iz eurozone i uvođenje euroobveznica za one koji ostanu!

'Rezultat bi bio iznenađujući: euroobveznice koje izdaje eurozona bez Njemačke i dalje bi bolje stajale nego obveznice SAD-a, Velike Britanije i Japana', piše Soros i zaključuje da pred Njemačku treba postaviti takav izbor – ili euroobveznice ili napuštanje eurozone. Na kraju svojeg teksta Soros podsjeća da je opstanak EU od svjetske važnosti te poziva Njemačku da u europskom duhu otvorenog društva prihvati uvođenje euroobveznica.

Da Soros nije usamljen u ovoj ideji, pokazuje i podrška koju je dobio od Wolfganga Muenchaua, jednog od vodećih njemačkih ekonomskih analitičara te prvog urednika Financial Times Deutschland, a sada komentatora Der Spiegela. Muenchau piše kako je 'veliki spekulant Soros ovoga puta u pravu' te da 'nametanje njemačkog gospodarskog modela cijeloj Europi ne može dugoročno funkcionirati'. Njemački analitičar zaključuje da bi vječno njemačko odbijanje uvođenja euroobveznica rezultiralo velikim problemima, čiji bi konačan rezultat bio raspad monetarne unije.