3 MILIJARDE MINUSA

Sony četvrtu godinu zaredom u financijskoj provaliji

03.02.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Nakon što je Nintendo objavio svoje iznimno nepovoljno izvješće za treću četvrtinu fiskalne 2012. godine, Sony je objavio i svoje. Četvrtu godinu zaredom taj japanski gigant završiti će u vrlo velikom minusu

Japanski divovi Nintendo i Sony u velikim su financijskim problemima. Nakon što je prije nekoliko dana Nintendo objavio financijsko izvješće za treću četvrtinu  fiskalne 2012. godine (koja je trajala od listopada do prosinca 2011.), svoje izvješće je objavio i Sony. Naime, predviđa se da će u ožujku, krajem fiskalne 2012. godine Sony objaviti gubitak od gotovo tri milijarde američkih dolara.

 

Financijsko izvješće objavljeno je samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da će 1. travnja na čelo tvrtke zasjesti Kaz Hirai, bivši direktor PlayStation branda; 'Sonyju neće biti lako vratiti se na put uspjeha pod novim vodstvom jer njihova je konkurentnost na tržištu znatno oslabjela.' – izjavio je Kim Young-Chan, analitičar Shinan Investment Corp-a iz Seoula – 'Potrebne su godine kako bi se riješili neki strukturalni problemi koji trenutno postoje u većini japanskih IT tvrtki. One više ne stvaraju inovacije i proizvode koji bi podizali ljestvicu na tržištima od TV-a do smartphoneova.'

 

Sony je za nepovoljnu financijsku situaciju okrivio poplave u Tajlandu koje su napravile veliku štetu na njihovim proizvodnim pogonima, slabu potražnju u razvijenim zemljama te vrlo snažan japanski Yen u odnosu na američki dolar.

 

Konkretnije, prodaja PlayStationa 3 pala je za čak 24% unatoč rezanju cijena dok su troškovi marketinga bili mnogo viši od očekivanih. U spornom razdoblju prodano je 6.5 milijuna PS3 konzola a Sony predviđa da će do kraja ožujka ove godine tj. do kraja fiskalne 2012. godine prodati 14 milijuna konzola. PlayStation 3 konzola tako je dosad prodana u ukupno 62 milijuna primjeraka što znači da je Microsoftova konzola i dalje u prednosti – Xbox 360 dosad je prodan u nešto više od 66 milijuna primjeraka.

 

Tijekom tekuće fiskalne godine prodano je 130 milijuna PS3 igara što znači 568 milijuna prodanih igara od izlaska PlayStationa 3.

 

Nažalost, ni tako velike brojke nisu uspjele Sonyju donijeti financijsku stabilnost, kao ni prethodno spomenutom Nintendu koji očekuje da će fiskalnu 2012. godinu završiti s gubitkom od 575 milijuna dolara.