VELIKA OČEKIVANJA U POLJSKOJ

Solidarnost izvodi na ulice 100.000 prosvjednika

25.05.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Uz slogan 'Politika vaša - bijeda naša', poljski sindikat Solidarnost izvodi danas na ulice 16 gradova čak 100.000 radnika koji prosvjeduju zbog lošeg materijalnog stanja

Prosvjedi će se održati pred sjedištima regionalnih skupština, a u Varšavi će, prema očekivanjima sindikata, oko 5.000 radnika prosvjedovati i pred ministarstvom financija, piše srbijanski Blic.

Sindikalni aktivisti u svih 16 gradova žele predsjednicima regionalnih skupština osobno uručiti pismo naslovljeno na premijera Donalda Tuska, u kojemu upozoravaju da, prema procjenama sindikata, od 1,5 od 38 milijuna Poljaka živi isključivo od socijalne pomoći.

Glavni zahtjev s kojim poljski radnici danas izlaze na ulice jest povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne, dakle na 425 eura, a trenutno iznosi 346 eura.

Osim povećanja minimalaca, sindikati zahtijevaju od vlade da poveća i socijalnu pomoć, kao i da zbog sve većih cijena namirnica privremeno smanji trošarine na benzin.

Uz zajedničke zahtjeve, svaki lokalni prosvjed nosi i konkretnije lokalne zahtjeve, poput većih sredstava za borbu protiv nezaposlenosti i protivljenja privatizaciji.

Ukoliko se ispune očekivanja organizatora, prema kojima će na ulice 16 poljskih gradova izići preko 100.000 gnjevnih radnika, bit će to najveći sindikalni prosvjed u Poljskoj posljednjih godina.

Za vrijeme prosvjeda aktivisti Solidarnosti prikupljat će i potpise za prijedlog zakona o povećanju minimalne plaće, koji će predložiti donjem domu poljskog parlamenta.