nova pravila

Sokol: Banke će morati obavijestiti građane o smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja

12.09.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Prošla je nova Direktiva o potrošačkim kreditima koji će se prilagoditi trendu digitalizacije, a pri tom će se osnažiti položaj potrošača u odnosu na banke, priopćili su iz Ureda hrvatskog eurozastupnika Tomislava Sokola koji je sa 150 amandmana intervenirao u tekst direktive

Nova Direktiva o potrošačkim kreditima podržana je u Europskom parlamentu sa 608 glasova.

'Istraživanje koje je proveo HNB pokazalo je da je prešutno prihvaćeno prekoračenje na tekućem računu odobreno za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača u Republici Hrvatskoj. Problem je bio što za prešutna prekoračenja nisu vrijedila ista pravila kao za dopuštena prekoračenja. Drugim riječima, banke su mogle samovoljno ukinuti takve minuse i zatražiti povrat dugovanja bez pružanja mogućnosti otplate prešutnog prekoračenja, a na tom tragu bio je i prijedlog Europske komisija o ovoj direktivi.', objašnjava hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Ističe kako je uložio amandmane koji jačaju poziciju potrošača.

'Drago mi je da su oni postali dio konačnog Zakona o potrošačkim kreditima kojega smo danas izglasali', dodao je. 

Banke će po novim pravilima morati građanima, kako objašnjava Sokol, unaprijed obavijestiti o svakom planiranom smanjenju ili ukidanju prešutnog prekoračenja i ostaviti im mogućnost obročne otplate u 12 jednakih obroka dok će države članice moći uvesti i stroža pravila o zaštiti potrošača.

'To je svakako poboljšanje, budući da je studija koju je Europski parlament izradio na moj prijedlog pokazala da je preko 340 milijuna bankovnih računa građana u Europskoj uniji opterećeno problemima tzv. minusa i da su prekoračenja jedan od najskupljih oblika zaduženja građana.', sažeo je hrvatski eurozastupnik ističući kako je bilo važno da u tekst direktive ugrade pravila o zaštiti potrošača kod prešutnih prekoračenja te osiguraju da ona ne budu suprotna pravilima iz memoranduma. 

'Novim pravilima više neće biti dozvoljeno da banke na kućne adrese šalju nezatražene kreditne kartice ili da potrošačima jednostrano povećavaju limite dopuštenog i prešutnog prekoračenja, a novost je i to da će reklame o kreditima morati sadržavati upozorenja o neželjenim učincima zaduženja kao što je prezaduženost. Pored toga, potrošači će i dalje imati rok od 14 dana u kojem će se moći bez navođenja ikakvih razloga povući iz ugovora o kreditu. Ovo je prvi zakonodavni akt kojim se na europskoj razini kodificira pravo na zaborav i zaštita od diskriminacije za građane koji su preboljeli rak.', zaključio je Sokol koji je o novoj Direktivi o potrošačkim kreditima govorio i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Nakon što su usvojena, nova pravila o potrošačkim kreditima primjenjivat će se od 2026.