OBAMA PROZVAO ODGOVORNE

Šokantan porast seksualnih napada u američkoj vojsci

08.05.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Pentagon procjenjuje da je prošle godine u američkoj vojsci bilo 26 tisuća žrtava neprijavljenih seksualnih napada, što predstavlja porast od 35 posto i prijeti nastojanjima da se u vojsku regrutira i u njoj zadrži više žena, piše u srijedu LA Times

Predsjednik Barack Obama, reagirajući na ove alarmantne podatke, kazao je da nema tolerancije za seksualne napade u vojsci i obvezao se da će kazniti zapovjednike koji ignoriraju problem. Obama je kazao da je razgovarao s ministrom obrane Chuckom Hegelom i naredio da svi časnici 'gore i dolje u hijerarhiji' dobiju njegovu poruku.

'Oni za koje saznamo da su upleteni u to moraju odgovarati, biti tuženi, izvedeni na vojni sud, ostati bez činova, otpušteni ili nečasno otpušteni i točka. To je nije prihvatljivo', rekao je Obama.

Ovakva statistika udarac je vojnom i civilnom čelništvu Pentagona, koje je pokrenulo niz inicijativa u borbi protiv seksualnih napada u vojsci, a kao rezultat imaju sve veći problem.

Porast u broju prijavljenih i neprijavljenih napada, što je dokaz da se mnogi u vojsci i dalje boje odmazde ako napade prijave višim časnicima, dolazi u vrijeme kada je vojska suočena s dalekosežnim socijalnim promjenama, uključujući otvaranje borbenih dužnosti ženama i ukidanje zabrane služenja u vojsci priznatim homoseksualcima i lezbijkama.